Δάκρυα προβλέπονται με τον νέο ΚΟΚ που κατατέθηκε στη Βουλή

Καταργείται η διάταξη με την οποία το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% εάν πληρωθεί εντός 10 ημερών
Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος φέρνει μεγάλες αλλαγές σε όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Βασικοί άξονες θα είναι απ’ τη μια η μείωση κατά 40% σε όλα τα πρόστιμα, με ταυτόχρονη τριπλάσια προσαύξηση τους ανάλογα με το εισόδημα του κάθε οδηγού. Παράλληλα καταργείται η διάταξη με την οποία το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% εάν πληρωθεί εντός 10 ημερών. Συνεπώς, ακόμη και για τις χαμηλότερες εισοδηματικές κλίμακες τα πρόστιμα θα είναι πλέον 10% ακριβότερα.

Επιπλέον μεγάλα πρόστιμα έρχονται και για τις παραβάσεις που αποτελούν καθημερινές συνήθειες, όπως η χρήση κινητού, η έλλειψη κράνους και ζώνης ασφαλείας, η στάθμευση σε ράμπες ή η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία και η χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης στους αυτοκινητοδρόμους.

Οι παραβιάσεις θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, και αναλόγως της διαβάθμιση θα υπάρχει και το αντίστοιχο πρόστιμο. Μάλιστα, την διαβάθμιση θα την ορίσει με εισήγησή της η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας. Επίσης, θα προβλέπονται και οι κατηγορίες υψηλής συχνότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, που θα ορίζουν αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές και στο Uber, αφού το νομοσχέδιο προσαρμόστηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν μεταφορικό έργο, ενώ επιχειρεί να ρυθμίσει συνολικά τη λειτουργία των εταιρειών διαδικτυακής μεσολάβησης για τη μίσθωση ταξί. Ειδικότερα, οι εταιρείες διαμεσολάβησης (Mytaxi, Taxiplon, Uber κ.λ.π) καλούνται πλέον να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, εκτός δρόμου μένουν και οι γουρούνες, αφού όπως υπαγορεύει το άρθρο 32, οι τετράτροχες μοτοσυκλέτες με κινητήρες έως 125κ.εκ. θα επιτρέπονται μόνο σε χωματόδρομους, ενώ θα μπορούν να διασχίζουν κάθετα τις ασφαλτοστρωμένες οδούς. Μάλιστα εάν κάποιος νοικιάσει γουρούνα σε οδηγό που δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ στον στον εκμισθωτή, στο μισθωτή και στον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει άδεια οδήγησης.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr