Κυκλοφορεί μια φήμη, πως ο Άρειος Πάγος, κυνηγάει ένα manga που εκδόθηκε πριν 15 χρόνια
Ο λόγος για το Death Note, το οποίο σύμφωνα με την Athens Voice, το ΣΚΑΪ και το Πρώτο Θέμα, απασχολεί τον Άρειο Πάγο επειδή μπορεί να οδηγήσει εφήβους σε δολοφονίες… Παρότι οι πηγές δεν είναι οι πλέον αξιόπιστες και δε μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, στην Ελλάδα ζούμε και δεν το θεωρούμε απίθανο.

Όπως διαβάζουμε, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δεν είναι σίγουρη για το αν το Death Note, είναι manga, anime, ταινία ή παιχνίδι…


Για την ακρίβεια, δε γνωρίζει καν πώς διαβάζεται, αφού στις δύο από τις τρεις ιστοσελίδς που έκαναν τη συγκεκριμένη ανάρτηση, το αποκαλούν “μάγκνα”.

Το συγκεκριμένο manga, δηλαδή γιαπωνέζικο κόμικ, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2003 και όπως πολλά άλλα manga, δεν απευθύνεται σε μικρά παιδιά απλά και μόνο γιατί είναι κόμικ. Στη συνέχεια επειδή είχε μεγάλη επιτυχία, έγινε anime. Δηλαδή σε γιαπωνέζικη ταινία κινουμένων σχεδίων, που και πάλι δε σημαίνει ότι απευθύνεται σε παιδάκια, απλά και μόνο γιατί είναι κινούμενα σχέδια.

Πρόσφατα έγινε και ταινία του Χόλυγουντ, η οποία εντάξει, αυτή απευθύνεται σε παιδάκια, απλά και μόνο γιατί είναι ταινία του Χόλυγουντ. Aλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.


Το manga, έχει να κάνει με έναν έφηβο που αποκτά ένα τετράδιο, όπου αν γράψεις το όνομα κάποιου, αυτός πεθαίνει. Εντάξει, η υπόθεση είναι λίγο πιο πολύπλοκη και οι κανόνες περισσότεροι, αλλά σε γενικές γραμμές αρκεί να θυμόμαστε ότι στο κόμικ υπάρχουν δαίμονες και άλλες μεταφυσικές δυνάμεις.

Δηλαδή περίπου ό,τι υπάρχει σε ένα οποιοδήποτε θρίλερ που μπορεί να παίξει η τηλεόραση μετά τις 12 το βράδυ. Όμως όχι, η Εισαγγελία Ηρακλείου, φαίνεται πως έβγαλε ανακοίνωση για να προστατεύσει τα παιδιά από το συγκεκριμένο κόμικ, αφού άμα το διαβάσουν, μπορεί έτσι στα ξαφνικά και εκεί που είναι εντελώς καλά, να αρχίσουν να σκοτώνουν κόσμο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση, έτσι όπως τη βρήκαμε και η οποία ακόμα δεν ξέρουμε αν είναι πραγματική:


Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας, και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18.06.2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, και κυρίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του “Death Note”, γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων, όπου «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς».

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι σειρά ιαπωνικών manga, σε σενάριο ‘Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του “L”.

Αρχικά, το μάγκνα δημοσιεύτηκε σε σελίδες περιοδικού, ενώ η μεταφορά σε άνιμε έπαιξε στην ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης ταινίες, μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Το magna κυκλοφορεί και στα ελληνικά.

Η δημοτικότητα του “Death Note” σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο “Death Note”, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία. Η κυκλοφορία του “Death Note” έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα “Mangamoord” (Φόνος του Manga). Ακόμη, αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική «οικογένεια» στα anirne (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το “Death Note”.


Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).

Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους ίδιους τους ανηλίκους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και όσους άλλους έχουν την επιμέλειά τους, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν.

Παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και μέχρις ότου λήξη η τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και με την αρχή της νέας, ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με το προαναφερόμενο γιαπωνέζικο σίριαλ κινουμενων σχεδίων με την επωνυμία “Death Note”.

Τέλος, παρακαλούμε τους Διευθυντές όλων των Μ.Μ.Ε. (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, διαδικτυακών) της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και της Κρήτης εν γένει, για τη δημοσιοποίηση της προκείμενης.
Εκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου

Αθανάσιος Κ. Γαλήνας
Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr