Τα fake news σχετικά με τα επεισόδια στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας στις Πρέσπες
Με τα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα ανάμεσα σε διαδηλωτές που αντιδρούν στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και σε αστυνομικούς των ΜΑΤ στο Πισοδέρι της Φλώρινας, εμφανίστηκαν αρκετά
δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν ανυπόστατες φήμες.
Η πρώτη φήμη έκανε λόγο για μια γυναίκα νεκρή.
Παραδείγματα: kastoria365.gr, neapierias.gr, ilianet.gr
Το pronews αναπαρήγαγε αυτή τη φήμη και έτσι ξεκίνησε μια σειρά αναδημοσιεύσεων. Αργότερα διόρθωσε τη δημοσίευση αλλά η αναπαραγωγή της φήμης είχε ξεκινήσει ήδη. Παράδειγμα: news123.gr

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η γυναίκα είναι σχεδόν νεκρή και άλλα ότι είναι σε κώμα. newspallinis.gr, logospellas.gr, tsimoudianewsΗ φωτογραφία που χρησιμοποίησε το pronews δεν έχει καμιά σχέση με τα επεισόδια στο Πισοδέρι. Μάλιστα «κόπηκε» για να μην καταλάβουν οι αναγνώστες ότι η φωτογραφία είναι μια άσχετη εικόνα από το εξωτερικό.


Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναπαρήγαγε αυτή τη φήμη χρησιμοποιώντας την άσχετη φωτογραφία από το pronews ή από δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν την φωτογραφία και τη φήμη με τη νεκρή γυναίκα.


Η φήμη διαψεύσθηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, που ανέφερε ότι πρόκειται για «fake news».

 
Η αναστάτωση για τη νεκρή γυναίκα ξεκίνησε από το παρακάτω βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook από έναν διαδηλωτή.Σύμφωνα με δημοσιεύματα που βασίζονται στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, 14 τραυματίες, εκ των οποίων 7 αστυνομικοί, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Καστοριάς και Φλώρινας και αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.

Υπάρχει και μια καταγγελία από μια γυναίκα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις ότι την χτύπησαν με το γκλομπ και της έσπασαν το χέρι.

Η δεύτερη φήμη που διαδόθηκε από διάφορες σελίδες και blogs είναι ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών.

Παραδείγματα: triklopodia.gr, katohika.gr, diadrastika.com, oparlapipas.gr,
crete-news.gr, neapierias.gr, olatanea.gr

Ο ισχυρισμός για πλαστικές σφαίρες είναι παντελώς ανυπόστατος και τούτο γιατί η ελληνική αστυνομία δεν διαθέτει τέτοιου είδους εξοπλισμό. Ξεκίνησε και πάλι από βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook και σε αυτό ένας διαδηλωτής δείχνει το ματωμένο του δάχτυλο και αναφέρει ότι αυτός έφαγε την πρώτη σφαίρα. Αυτό το βίντεο αναπαράγουν όλα τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών.

Με βάση τα παραπάνω, υπήρξαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ωστόσο οι δύο παραπάνω φήμες, ξεκίνησαν από αναρτήσεις στο facebook και δεν επιβεβαιώνονται από καμιά επίσημη πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr