Εργαζόμενοι στις προβλήτες της «COSCO»: Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΓΣ – 24ωρη απεργία κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά
Η απεργία που ξεκινάει τα ξημερώματα της Τετάρτης στις 6 π.μ. θα γίνει κανονικά αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «COSCO». Την κήρυξη απεργίας αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά από τις 6 π.μ. της Τετάρτης ως τις 6 π.μ. το πρωί της Πέμπτης στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής τόνισε ότι η εταιρεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων τα οποία διεκδικούν εδώ και 4 χρόνια. Κατήγγειλε το στήσιμο τρομοκρατικών μηχανισμών και το γεγονός ότι διάφορα τσιράκια της εργοδοσίας παίρνουν τηλέφωνο τους εργαζόμενους εξαπολύοντας απειλές και εκβιασμούς. «Την απάντηση θα τη δώσουμε με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία» τόνισε ο Μ. Μπεκρής. 

Η εργοδοσία κατέθεσε νέα αγωγή την Τρίτη, ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική και αξιοποιώντας το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο που συντηρεί και αξιοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε από την «Dport» και μια ακόμη θυγατρική της «COSCO» με την επωνυμία «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ», εκδικάστηκε με διαδικασίες εξπρές και για ακόμη μια φορά κηρύχτηκε παράνομη.

Οι εργαζόμενοι επί τρεις σχεδόν μέρες έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργιακής τους κινητοποίησης, η οποία ξεκίνησε με τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και την κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, που έγινε μπροστά στις πύλες του ΣΕΜΠΟ της «Cosco», ενώ η εργοδοσία είχε καταθέσει δύο αλλεπάλληλες αγωγές κατά της απεργίας (το δεύτερο και τρίτο 24ωρο, Πέμπτη και Παρασκευή 31 Μάη και 1 Ιούνη αντίστοιχα).

«Η έμπρακτη αλληλεγγύη με τη μαζική συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «COSCO» είναι η απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης και υπονόμευσης, που θέλουν να επιβάλουν για άλλη μια φορά εργοδοσία και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» σημειώνουν μεταξύ άλλων τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ. Κάλεσμα έμπρακτης συμπαράστασης απευθύνει και η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών – Τουριστικών Υπαλλήλων, ενώ το κύμα αλληλεγγύης συνεχίζεται.

«Ρεκόρ στη βιομηχανία κήρυξης παράνομων απεργιών»

Σε ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ για τους λιμενεργάτες, τους εργαζόμενους της «COSCO», αναφέρει:

«Ρεκόρ στη βιομηχανία κήρυξης παράνομων απεργιών εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στον Πειραιά με αφορμή τις απεργιακές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργατών της «COSCO» στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για την ένταξή τους στα ΒΑΕ και για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Οι ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για τις αντιδραστικές δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν κατά παραγγελία της εργοδοσίας, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά πώς αντιλαμβάνονται όλοι μαζί και από κοινού τη «δίκαιη ανάπτυξη». Μπροστά στην προάσπιση της επένδυσης της πολυεθνικής «COSCO», δεν χωρούν όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά ούτε το δικαίωμα να απεργείς και να διεκδικείς.

Γι’ αυτό και το Γενάρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενίσχυσε το οπλοστάσιο της εργοδοσίας, δημιουργώντας το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί μέσω των δικαστηρίων να βγάζει παράνομες τις απεργίες τη μία μετά την άλλη, να δυναμώνει την τρομοκρατία απέναντι σε εργάτες που διεκδικούν και αγωνίζονται. Θέλουν να επιβάλουν στο λιμάνι, αλλά και σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο σιγή νεκροταφείου.

Η στάση ορισμένων ΜΜΕ, που είναι γνωστά για την αμέριστη στήριξη που δίνουν σε εργοδοσία και κυβέρνηση και που επέλεξαν τη γνωστή τακτική της συκοφαντίας και της προβοκάτσιας ενάντια στον αγώνα των λιμενεργατών, απλά επιβεβαιώνει το ρόλο τους και σε ποιους προσφέρουν υπηρεσίες.

Οι δικαστικές αποφάσεις θα μένουν στα χαρτιά όσο οι εργαζόμενοι με όπλο την αλληλεγγύη και το μαζικό, συλλογικό αγώνα για τα δικαιώματά τους, θα ορθώνουν ανάστημα, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες».

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr