Λευκίμμη: Μεγαλειώδης συγκέντρωση – συναυλία διαμαρτυρίας κατά του παράνομου ΧΥΤΑΠαρόντες από την ΛΑ.Ε στη συγκέντρωση – συναυλία οι Δημ. Στρατούλης – Στ. Σαμοΐλης.
Με σύνθημα «Όχι στην ποινικοποίηση του αγώνα του λαού της Λευκίμμης – Όχι στη λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια» περισσότεροι από 1.000 κατοίκους της
Λευκίμμηςσυγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, 2/6, στο ποτάμι της Λευκίμμης σε μια μαζική, ειρηνική, αγωνιστική εκδήλωση – συναυλία  διαμαρτυρίας, με ιδιαίτερα εμφανή την παρουσία της νεολαίας.
Οι κάτοικοι της Λευκίμμης με την μαζική και δυναμική παρουσία τους στο συλλαλητήριο – συναυλία, συνέχισαν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε προοπτική μεταφοράς των δεμάτων του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στο χώρο του παράνομου ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, που πλέον μετά την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής της ίδιας ημέρας, 2/6, το Σάββατο, θα γίνει εναπόθεση αυτών των δεμάτων σκουπιδιών, μετατρέποντας στην ουσία ολόκληρη την περιοχή σε χωματερή και χαβούζα.
Στην αγωνιστική κινητοποίηση των Λευκιμμιωτών παραβρέθηκε πολυπληθές κλιμάκιο της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Στρατούλη, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ, και τον Στέφανο Σαμοϊλη, πρώην βουλευτή της ΛΑΕ στο νομό Κέρκυρας.
Στην εκδήλωση προσπάθησε να διεισδύσει ομάδα χρυσαυγιτών με τον τοπικό βουλευτή της Χρυσής Αυγής, αλλά οι εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων και συλλογικών φορέων τους κατάγγειλαν δημόσια και απαίτησαν την άμεση απομάκρυνσή τους.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης συναυλίας, μίλησαν εκ μέρους του Συλλόγου “Αλεύχιμον” η Μαρία Κοντομάρη και ο Γιάννης Πανδής, ενώ εκ μέρους του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων μίλησε ο Σταμάτης Πελάης.
Η κατάσταση θα φορτιστεί επικίνδυνα τις αμέσως επόμενες ημέρες, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρεται αποφασισμένη να επιβάλλει την απόφασή της με στρατό από διμοιρίες των ΜΑΤ, άγρια καταστολή και ποινικοποίηση της αντίστασης των κατοίκων στην καταστροφή που θα συντελεστεί στο περιβάλλον, στην υγεία τους και στις αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες στην περιοχή τους.
Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης οι Δημήτρης Στρατούλης και Στέφανος Σαμοΐλης έκαναν δηλώσεις στους παριστάμενους δημοσιογράφους, όπου μεταξύ άλλων ανάφεραν τα εξής:
 • «Να μην εφαρμοστεί η καταστροφική για την Λευκίμμη και ολόκληρη την Νότια Κέρκυρα απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για δημιουργία στην ουσία χαβούζας στη Λευκίμμη ή για λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ στην περιοχή.
 • Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να προβεί σε αστυνομική καταστολή σε βάρος των κατοίκων της Λευκίμμης, σε ποινικοποίηση του αγώνα τους και σε δημιουργία κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος τους.
 • Η κυβέρνηση και η Δημοτική αρχή έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, γιατί δεν τήρησαν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους για μη λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και για την προώθηση των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών στο νομό της Κέρκυρας.
 • Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, ώστε:
 • Να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του τομέα της καθαριότητας (εγκαταστάσεις και διαχείριση). Ο τομέας της καθαριότητας θα πρέπει να δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας με μισθό και εργασιακές σχέσεις, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στη ζωή και είναι αδιανόητο ότι παρά τις αντίθετες κυβερνητικές δεσμεύσεις και ενώ τα σκουπίδια είναι βουνά στο νησί απολύθηκαν πριν δύο μήνες 117 εργάτες καθαριότητας συμβασιούχοι – παρατασιούχοι.
 • Άμεση χωροθέτηση και υλοποίηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με χρήση κατάλληλης σύγχρονης τεχνολογίας, χωρίς το Τεμπλόνι και την Λευκίμμη.
 • Εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και εκτεταμένη ανακύκλωση.
 • Εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων και σε όλους τους βαθμούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
 • Αναγκαστική και υπό διαρκή και αυστηρό έλεγχο εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στις τουριστικές μονάδες (ξενοδοχεία κλπ), στα εστιατόρια και στα σούπερ μάρκετ, με στόχο τη ελάχιστη παραγωγή απορριμμάτων.
 • Δημόσιο διάλογο με λαϊκές διαδικασίες – συνελεύσεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς απειλές και καταστολή σε βάρος των κατοίκων και με σεβασμό του αγώνα και των προτάσεών τους.
 • Την άμεση χωροθέτηση και λειτουργία πράσινων σημείων σε όλο το νησί με σωστή ενημέρωση για τη λειτουργία τους.
 • Άμεσα να ξεκινήσει μελέτη για τη δυνατότητα ένταξης στην ολοκληρωμένη διαχείριση η εκμετάλλευση των βιολογικών καθαρισμών και η επεξεργασία των προϊόντων.
 • Περαιτέρω επεξεργασία των υπολειμμάτων πέραν της κομποστοποίησης, που θα μπορούσε να αποφέρει σοβαρά οικονομικά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας.
Η ΛΑ.Ε είναι αλληλέγγυα στον δίκαιο αγώνα του λαού της Νότιας Κέρκυρας και της Λευκίμμης για την υγεία και την ζωή τους και τα μέλη της θα είναι στην πρώτη γράμμα των αγώνωντους».
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr