Ο Εθνικιστής δεν είναι Πατριώτης...


Ας ξεχάσουμε για λίγο τα δικά μας και ας δούμε τι λένε στα Σκόπια για τη συμφωνία
Η κυβέρνηση - συμμαχία φιλοευρωπαιστών και Αλβανόφωνων - μιλάει για έντιμο συμβιβασμό που "θα επιτρέψει την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. και θα φέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη.
Θα διαψευστούν βέβαια αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Η αντιπολίτευση - κυρίως το εθνικιστικό VMRO - μιλάει για προδοσία, για "συμφωνία χειρότερη από αυτήν που απέρριψαν το 2009" (Γκρουέφσκι)
Είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για το σημερινό πρόβλημα, την έχει το συγκεκριμένο ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα.
Μόνο που είναι αστείο να ασπάζεσαι σαν πολιτική τον εθνικισμό, όταν υπάρχει ένα 35-40% που αποκαλείς μειονότητα. 35-40% δεν είναι μειονότητα. 
Είναι ένα μεγάλο μέρος μιας κοινωνίας που αναζητά ταυτότητα.
Και συνδετικός κρίκος δεν μπορεί να είναι ανεδαφικοί εθνικισμοί, αλλά συγκλίσεις, ανεκτικότητα, διάλογος. 
Αναζήτηση για σχέσεις καλής γειτονίας, και μια κοινωνία πιο ανοιχτή.
Το VMRO καταδίκασε τη γειτονική χώρα στο να αναζητά χωρίς επιτυχία μια ταυτότητα.
Να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις με μια χώρα - την Ελλάδα - που οι σχέσεις τους θα μπορούσαν να είναι πηγή ευημερίας και ανάπτυξης και για τους δύο λαούς.
Να χρησιμοποιεί την ταυτότητα "Μακεδόνας", αμφισβητώντας στη πράξη το δικαίωμα όλων όσων κατοικούν στην Μακεδονία - την Ελληνική - να αυτοπροσδιορίζονται σαν Μακεδόνες, χωρίς ο αυτοπροσδιορισμός να μην παραπέμπει στο κράτος των Σκοπίων.
Δημιουργώντας προβλήματα ανάμεσα σε δυο λαούς που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, πέρα από το μίσος των εθνικιστών που διαθέτουν σε άφθονη ποσότητα και οι δύο.
Ο Εθνικιστής δεν είναι Πατριώτης... το αντίθετο θα έλεγα.
Ο Εθνικισμός ανακαλύφθηκε και είναι "χρήσιμος" σε μεγάλες χώρες με βλέψεις επεκτατικές με πρακτικές που έχουν γραφτεί με τα μελανότερα χρώματα στην παγκόσμια ιστορία.
Σε μικρά και αδύναμα κράτη .. είναι και λίγο αστείο να βλέπεις να προσπαθούν να μιμηθούν το Γερμανικό Ράιχ για παράδειγμα.
Σήμερα, η πολιτική που ακολούθησε η γειτονική χώρα την τελευταία 20αετία έχει φέρει και την κοινωνία στα όρια του απόλυτου διχασμού.
Με μια οικονομία σε οικτρή κατάσταση - χειρότερη από την δική μας - οι γείτονες ελπίζουν μόνο στο ότι θα γίνουν μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, και ότι αυτό θα είναι αρκετό για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.
Για αυτό και η σπουδή για αυτή τη συμφωνία.
Για αυτό και οι πιέσεις.
Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν μέσω του ΝΑΤΟ μια μεγάλη στρατιωτική βάση σχετικά κοντά στη Ρωσία.
Με τη σειρά της η Γερμανία θέλει να διευρύνει τη βάση των μικρών φτωχών αποικιών εντός της Ε.Ε. που θα συνεχίζει να της εξασφαλίζει πλεονάσματα.
Και ο ρόλος των εθνικιστών είναι να εξυπηρετούν όχι τα συμφέροντα της χώρας τους, αλλά των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Γ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr