Συγχαρίκια σε Τσίπρα και Ζάεφ από το Στέιτ Ντιπάρμεντ
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι ΗΠΑ τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, αφού έρχεται να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους για την ευρύτερη περιοχή. 

Ειδικότερα το αμερικανικό υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία», ισχυριζόμενο ότι θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών, μέσω από την ένταξη της ΠΓΔΜ στις δομές του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα επαινούν την πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr