Υποκρισία Ισραήλ: Αναβάλλει για μετά τις τουρκικές εκλογές την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων!
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέβαλε την ψήφιση νόμου για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, με την γελοία δικαιολογία, ότι η ψήφιση αυτή μπορεί ευνοήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Την ανακοίνωση της αναβολής έκανε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους βρίσκεται στο μέσο της προεκλογικής εκστρατείας διεκδικώντας μια νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

Η πρόταση νόμου επρόκειτο να τεθεί σε προκαταρκτική ψηφοφορία σήμερα. Διατυπώθηκε μετά την πρόσφατη διπλωματική ένταση του Ισραήλ με την Τουρκία, που ακολούθησε την αιματοχυσία στη Γάζα, στις 14 Μαΐου. Τουλάχιστον 61 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά μόνο εκείνη την ημέρα και 123 συνολικά από την έναρξη των κινητοποιήσεων στην Λωρίδα της Γάζας εδώ και 2, περίπου, μήνες.

«Το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στον πρωθυπουργό (Μπενιαμίν Νετανιάχου) να αναβάλει τη συζήτηση με θέμα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων για μετά τις εκλογές στην Τουρκία, καθώς μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν στις εκλογές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Εμάνουελ Νάχσον, και πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ακολούθησε αυτές τις συστάσεις.

Η Τουρκία και το Ισραήλ ανταλλάσσουν, με περισσή υποκρισία αμφότερες οι χώρες, ύβρεις και διπλωματικές κυρώσεις από τις 14 Μαΐου. Η Άγκυρα ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Τουρκία και το γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να φύγουν προσωρινά από τη χώρα. Το Ισραήλ έλαβε παρόμοια μέτρα εναντίον του γενικού προξένου της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την Αρμενία, περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους στις σφαγέςπου διαπράχθηκαν από τους Τούρκους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τουρκία απορρίπτει μέχρι και σήμερα τον όρο γενοκτονία, που υιοθετείται από σχεδόν 30 χώρες για την περιγραφή αυτών των σφαγών, υποστηρίζοντας ψευδώς, ότι μόλις 300.000έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους όταν οι Αρμένιοι εξεγέρθηκαν κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, συμμαχώντας – τάχα – με τις ρωσικέςδυνάμεις.

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Ιτζίκ Σμούλι χαρακτήρισε «ψευδείς και γελοίες» τις εξηγήσεις που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για να αιτιολογήσει την αναβολή της ψηφοφορίας. «Αν τα υπουργεία Εξωτερικών ανά τον κόσμο είχαν ενεργήσει τόσο άνανδρα και τόσο ιδιοτελώς στο θέμα της αναγνώρισης του Ολοκαυτώματος, πού θα ήμασταν εμείς σήμερα;» έγραψε στο Twitter.

Στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας, οι βουλευτές ενέκριναν στα τέλη Μαΐου τη διεξαγωγή συζήτησης στο ισραηλινό κοινοβούλιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, χωρίς να οριστεί ημερομηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr