Το τουριστικό θαύμα Τσίπρα- Κουντουρά για γέλια και για κλάματα

Από
Προτάσεις για τον τουρισμόΘριαμβολογούν Τσίπρας-Κουντουρά για τους αναμενόμενους αριθμούς τουριστών στα 30 περίπου εκατομμύρια.

Αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 10% για το 2018.

Με αυτά τα πολυδιαφημιζόμενα στοιχεία κρύβουν τις πραγματικά τραγικές συνθήκες πού επικρατούν στο όλο πλαίσιο της τουριστικής αγοράς.

Ας καταγράψουμε όμως τα πράγματα όπως ισχύουν και κατά τομέα,με κλασσικό παράδειγμα την Ρόδο.

α) Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία,(το σύγχρονο προλεταριάτο-σκλαβοπάζαρο).

Η καμαριέρα αμοίβεται μεσοσταθμικά με 850 ευρώ το μήνα για 30 η 31 ημέρες εργασίας για 6 μήνες.

Εάν πάρει ένα η δύο ρεπό τον μήνα ο μισθός θα έρθει στα 800 ευρώ περίπου.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός δωματίων που πρέπει να περιποιηθεί.

Οι άλλες ειδικότητες,σερβιτόροι,κηπουροί,θυρωροί κ.λ.π. μισθολογικά βρίσκονται ακόμα χαμηλότερα.

Ακόμα και στην περίπτωση λοιπόν εργαζόμενου ζευγαριού υπολογίστε ετήσιο εισόδημα 10.000ευρώ προσθέτοντας περίπου 1.200 ευρώ επίδομα ανεργίας σε όλο και λιγότερους εργαζόμενους σύμφωνα με τους τελευταίους νόμους.

Τραγικά εγκληματικές οι εργασιακές συνθήκες των νέων από σχολές μαθητείας εσωτερικού-εξωτερικού με 300-350 ευρώ τον μήνα,με εξοντωτικά ωράρια,ύπνο σε υπόγειους στρατώνες και φαγητό.

Συχνό το φαινόμενο πολλοί νέοι-ες να τα παρατούν ,γιατί δεν αντέχονται αυτές οι συνθήκες.
β) All inclusive και κρουαζιερόπλοιαΌλα προσφέρονται πλέον σε πακέτο στις υπηρεσίες του πλοίου δηλαδή φαγητό, διασκέδαση, εκδρομές, ξεναγήσεις.

Σημειωτέων, στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια ο επιβάτης απαγορεύεται να εισάγει ένα μπουκάλι κρασί, ένα μπουκάλι ούζο και άλλα ποτά.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτός ο επιβάτης θα δοκιμάσει πίτα-γύρο, σουβλάκι, θα πιει ένα καφέ.ΣΩΘΗΚΑΜΕ.

Ακραία παζάρια σε τυχόν αγορές από καταστήματα και με προσβλητικό και αναξιοπρεπές υπονοούμενο “είστε πτωχευμένη χώρα”.

Ακόμα και αν κανείς δεχτεί ότι τα έσοδα από τον τουρισμό,εμφανιστούν στο τέλος της χρονιάς αυξημένα,εύλογα μπαίνει το ερώτημα ποιος θα ωφεληθεί στο μέγιστο βαθμό από την τουριστική πολιτική που ασκείται και ποιος θα πληρώσει την νύφη.

Το σύστημα all inclusive δηλαδή (όλα στο πακέτο), μιά συντεχνία μεγαλοξενοδόχων, ξένων και ντόπιων πρακτόρων,αεροπορικών εταιρειών και διαχειριστών αεροδρομίων μόνο αυτούς ωφελεί.

Ένα σύστημα που σταδιακά οδηγεί και στον αφελληνισμό της τουριστικής βιομηχανίας ,προς δόξα κυρίως των γερμανικών συμφερόντων.

Σωστά προοδευτικοί και διορατικοί οικονομολόγοι μίλησαν εδώ και 30-40 χρόνια για ‘’Έλληνες γκαρσόνια των Ευρωπαίων’’.

Να προσθέσουμε στο σημείο αυτό ότι τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα κάθε χρήσης προέρχονται από χώρες Γερμανία , Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία.

Για την παραγωγική πατρίδα ούτε κουβέντα να γίνεται.

Όλα στο μηδέν.

γ) Εξωξενοδοχειακή αγοράΕστίαση,διάφορα τουριστικά καταστήματα,ταξί και άλλα συναφή επαγγέλματα με υπηρεσίες τουρισμού,βιώνουν την απόλυτη απελπισία.

Οι φορείς, εμπορικός σύλλογος-επιμελητήριο καταγράφουν στις έρευνες τους μείωση τζίρου 20-30%.

Εάν στο στοιχείο αυτό προσθέσουμε την ληστρική φορολογία,το ερώτημα των επαγγελματιών είναι εάν μπορούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους.

Να σημειωθεί ότι απαιτείται τουλάχιστον 14 ώρες παρουσία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ίδια κατάσταση ισχύει σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση Μύκονο-Σαντορίνη και όπου το πράγμα ως γνωστό παίζει αλλιώς.
Συνοπτικά κάποιες σκέψεις-προτάσειςα) Το all inclusive, πλέον, αδύνατον να καταργηθεί τελείως πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί με κριτήρια χωροταξικά, και επί πλέον να εξαναγκαστούν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να έχουν ελεύθερες από all inclusive τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα, για να μπορέσει να επιβιώσει και η εξωξενοδοχειακή αγορά.

Αυτό με εποπτικό έλεγχο υπηρεσιών,συλλόγων,συνδικαλιστικών ενώσεων.

β)Ο ΦΠΑ 24%,να μειωθεί άμεσα στο μισό, προκειμένου η αγορά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα, αν και η πρότασή μας είναι για μονοψήφιους το πολύ συντελεστές ΦΠΑ συνολικά για όλη την Ελλάδα, με αυστηροποίηση των ποινών και αυτεπάγγελτες διώξεις για την μη απόδοση του. (τα έσοδα έτσι θα είναι πολύ μεγαλύτερα). .

γ) Μια νέα εθνική πολιτική προσέλκυσης, αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών και στήριξης των μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής πορείας της χώρας χωρίς μνημόνια και λιτότητα
Αισιόδοξο πολιτικό μήνυμαΜέσα λοιπόν σε αυτή την κρίση πού περιγράψαμε ,και σίγουρα όχι στον πληρέστερο βαθμό, με λεπτομερείς αναλύσεις και μελέτες, όλο και πιο συχνά και πιο δυνατά συζητιέται η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Ο τουρισμός βασικός πυλώνας της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, πολλά έχει να ωφεληθεί από την θεσμοθέτηση του εθνικού νομίσματος.

Μια σοβαρή ημερίδα για τον τουρισμό από ριζοσπαστικές δημοκρατικές αντιμνημονιακέςδυνάμεις είναι απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr