Σπίτι του έστειλε το δικαστήριο, πρώην επικεφαλής εκκλησιαστικής ΜΚΟ για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, ύψους 5 εκατ. ευρώ

Στιγμιότυπο από τη βράβευση της Siemens από την Αρχιεπισκοπή. Αριστερά ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, δίπλα του ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δεξιά οι Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη. Πηγή: efsyn.gr


Για άλλη μια φορά, κάποιος που καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, δεν πρόκειται να δει ούτε για μια μέρα το εσωτερικό μιας φυλακής, ενώ η ποινή που του επιβλήθηκε, παρότι προβλέπει κάθειρξη 16 ετών, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Φουρλεμάδη, πρώην επικεφαλής της εκκλησιαστικής ΜΚΟ “αλληλεγγύη”, τον οποίο καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για υπεξαίρεση 5,1 εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες.

Στον καταδικασθέντα αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς, ενω του επιβλήθηκε και περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ. Το ίδιο δικαστήριο, επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση ύψους 5.000 ευρώ από τον Φουρλεμάδη.

Υπενθυμίζεται πως ο Δ. Φουρλεμάδης δικαζόταν για απιστία και υπεξαίρεση μεγάλων ποσών από τα ταμεία της οργάνωσης, μαζί με άλλους τρεις κατηγορούμενους. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,1 εκατομμύρια ευρώ που είχε δώσει το 2005 το Υπουργείο Εξωτερικών, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ και τα οποία δαπανήθηκαν για άλλους σκοπούς. Στο βούλευμα αναφέρονταν και άλλες επιχορηγήσεις, όπως για παράδειγμα ένα ποσό 258.000 ευρώ που δόθηκε σε μεταφορική εταιρεία για τη μεταφορά πουλερικών, χωρίς όμως να υπάρχει, ούτε κάποιος που θα έπαιρνε το εμπόρευμα, αλλά ούτε και το εμπόρευμα το ίδιο.


Τότε, σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα επίμαχα ποσά δαπανήθηκαν για πληρωμές σε επικοινωνιολόγους και μισθοδοσίες της ΜΚΟ, ενώ όταν το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε πίσω τα χρήματα, η “Αλληλεγγύη” δανείστηκε από γνωστό εφοπλιστή για να τα επιστρέψει. Μετά από αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών ξανάδωσε χρήματα στη ΜΚΟ για την αποστολή πουλερικών στο Ιράκ, με τα οποία εξοφλήθηκε το δάνειο στον εφοπλιστή.

Τελικά το πρόγραμμα για το Ιράκ δεν εκτελέστηκε ποτέ, με την ποσότητα πουλερικών να εντοπίζεται αλλοιωμένη.

Στην απολογία τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, με τον Δ. Φουρλεμάδη να υποστηρίζει πως δεν οικειοποιήθηκε χρήματα από τη ΜΚΟ. Όπως ανέφερε:


ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα

Αφάνταστα πιο ασφαλής συνεχίζει να φαντάζει η διασπάθιση κρατικού χρήματος, από το επάγγελμα του πλανόδιου πωλητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr