ΟΗΕ: 18 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμό, στην Υεμένη των 27 εκατομμυρίων ανθρώπων
Σε όλη την Υεμένη, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια, με τα 8,4 από αυτά να αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφής και να κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Σύμφωνα με τον Συντονιστή Βοήθεια Έκτακτη Ανάγκη του ΟΗΕ Mark Lowcock, αν η κατάσταση δε βελτιωθεί, ακόμη 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα στην εξασφάλιση τροφής.

Υπαρκτός είναι επίσης ο κίνδυνος της επανεμφάνισης κρουσμάτων χολέρας, τα οποία στην τελευταία έξαρση, είχαν ανέλθει στα 600.000.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και για τα παιδιά, με ένα στα τέσσερα να μην έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της δια της βίας στρατολόγησης σε ένοπλες ομάδες.

Ο Lowcock, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς οργανώσεις στο να παρέχουν βοήθεια στον πληθυσμό της χώρας, με μέλη του προσωπικού τους να φυλακίζονται και τις βίζες τους να απορρίπτονται.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το σημερινό περιστατικό, όπου σκάφος του ΟΗΕ που μετέφερε τρόφιμα, δέχτηκε επίθεση, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπεύθυνοι ήταν οι αντάρτες Χούτι ή ο σαουδαραβικός στρατιωτικός συνασπισμός.

Την ίδια στιγμή, ακόμα πιο ενεργά στον πόλεμο σκέφτονται να εμπλακούν και οι ΗΠΑ, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να καταλάβουν το λιμάνι Hodeidah, στο οποίο προς το παρόν φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια για 20 εκατομμύρια ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται πως ο στρατιωτικός συνασπισμός, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, συνεχίζει να σφυροκοπά το λαό της Υεμένης εδώ και δύο χρόνια, θέλοντας να δώσει ένα μάθημα σε όσους θα προτιμούσαν να εκλέξουν την κυβέρνησή τους μετά από εκλογές και όχι χάρη σε κάποια κληροδότηση.


Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που ελέγχονται από τους αποκαλούμενους “αντάρτες”, ενώ όλη η χώρα βρίσκεται σε διαρκή εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό, δημιουργώντας μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr