«Πνίγεται» η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι από τη δυσοσμία – Κλειστά τα σχολεία
Eξαιτίας των οσμών και της πιθανής ρύπανσης της ατμόσφαιρας, με απόφαση του δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας σήμερα Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστά αρκετά σχολεία της περιοχής, για προληπτικούς λόγους. Πρόκειται για τα παρακάτω σχολεία:

5ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου, 1ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας, 2ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας, 3ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας, 13ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, 21ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, 4ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, 5ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, 6ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, 1ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας, 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας, 4ο Λύκειο Κερατσινίου, 1ο Λύκειο Δραπετσώνας, 2ο Λύκειο Δραπετσώνας.

Το πρόβλημα της έντονης δυσοσμία παρατηρείται στις περιοχές του Κερατσινίου «Λιπάσματα», Χαραυγή και Ευγένια αλλά και του δήμου Πειραιά στο λιμάνι και τον Αγ. Διονύσιο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα καζάνια της «Oil – One»

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σωματείων Εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποιήθηκε έξω από τα καζάνια της «Oil – One» στο χώρο των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας. 

Γονείς, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο της εταιρείας και απαίτησαν να ανακληθούν τώρα οι άδειες εγκαταστάσεων της «Oil – One». Επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου – Περάματος κήρυξαν δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τις δυο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου.

Σημειώνεται πως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου – Περάματος τονίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της δημοτικής αρχής για την άδεια που δόθηκε «από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον επιχειρηματία Μελισσανίδη για να αναβαθμίσει τις δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στο χώρο των Λιπασμάτων, είναι τεράστια πρόκληση» σε μία περιοχή όπου είναι αρκετά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά. Για τη δημοτική αρχή επισημαίνει πως στηρίχτηκε προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και πως το 2015 υποστήριζε στο Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά την ανάκληση της άδειας της «Oil – One» ότι «αυτά τα πράγματα δε γίνονται» και «σήμερα κάτω από την πίεση του κινήματος θυμάται την ανάκληση που τότε ξόρκιζε μετά βδελυγμίας».

Παράλληλα, απαιτεί την άμεση ανάκληση των αδειών της «Oil – One» και την αξιοποίηση του συνόλου της έκτασης των Λιπασμάτων Δραπετσώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών της περιοχής με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης (640 στρεμμ.) και τη δημιουργία υποδομών για την υγεία, την αναψυχή, το πράσινο, τον πολιτισμό, την άθληση. Επίσης να μην υπάρχει καμιά δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά επιχειρηματικά κριτήρια στην περιοχή, καμιά ανταποδοτική λειτουργία, άμεση ή έμμεση και να υπάρξει αποκλειστική χρηματοδότηση και συντήρηση της έκτασης και των υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.

«Εύλογες οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες» αλλά το πρόβλημα παραμένει 

Σε ανακοίνωση τους ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, αναφέρουν ότι «είναι εύλογες οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων», παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα των έντονων και δυσάρεστων οσμών στην περιοχή δεν έχει αντιμετωπιστεί. Εξηγούν, δε, ότι το φαινόμενο τείνει να αποκτά μόνιμα και έντονα χαρακτηριστικά και να επιβαρύνει την ευρύτερη περιοχή, ενώ, μέχρι και σήμερα, δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η αιτία και τα ειδικότερα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των ρύπων, ούτε και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία.

Στην περιοχή πραγματοποιούν ελέγχους οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου, κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ και της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώντας ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία, να προβούν σε άμεσες ενέργειες ώστε να εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων στην περιοχή «αρχής δεδομένης από τις εγκαταστάσεις της Oil One και σε όποιες άλλες επιχειρήσεις κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως η εμπλοκή και συμμετοχή τους στο φαινόμενο της ρύπανσης και των έντονων δυσάρεστων οσμών». Ζητούν να εξεταστεί από την ΕΥΔΑΠ, το δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, πέραν των τυπικών διοικητικών ορίων του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, καθώς και τις εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας. Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ και 902.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr