Εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα έδωσε η Τουρκία στον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα.
Εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα έδωσε η Τουρκία στον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έστειλε εντολή στον Ισραηλινό πρέσβη να προσέλθει στο υπουργείο. Εκεί ανακοινώθηκε στον πρέσβη του Ισραήλ Εϊτάν Ναέχ ότι πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία.

Σύμφωνα με το CNN Turk, μετά τη σφαγή στη Γάζα, το Τουρκικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Πρέσβη του Ισραήλ ότι «θα ήταν σκόπιμο να επιστρέψει στη χώρα του για λίγο» και ότι πρέπει να απέχει από την πρεσβεία.

Είχε προηγηθεί η ανάκληση των επιτετραμμένων της Τουρκίας σε Ισραήλ και ΗΠΑ, για νέες εντολές, με αφορμή τις συγκρούσεις, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε χθες το Ισραήλ ότι είναι «κράτος τρομοκράτης» και για «γενοκτονία». 

Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν, διώκοντας το ρόλο του ηγέτη του ισλαμικού κόσμου και με βασική επιδιώξει να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα στην περιοχή, δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα τις σχέσεις του, με το Ισραήλ στην παρούσα φάση. 

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, είχε επιτεθεί στον πρόεδρο της Τουρκίας. «Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Την 1η Απριλίου ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει να δεχθεί μαθήματα ηθικής από εκείνον που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους εδώ και χρόνια», αναφερόμενος στην Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία αποκατέστησε τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ το 2016 έπειτα από μια κρίση που είχε ξεσπάσει το 2010 λόγω μιας φονικής ισραηλινής επιδρομής σε ένα σκάφος που είχε ναυλωθεί από μια τουρκική ανθρωπιστική ΜΚΟ για να προσπαθήσει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr