Εγκαινιάζουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και ρίχνουν «λάδι στη φωτιά»
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι ΗΠΑ μετά την απόφαση τους να μεταφέρουν από σήμερα Δευτέρα την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. 

Με την κατάσταση στην περιοχή να μυρίζει «μπαρούτι» από την όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε μια κίνηση που θεωρείται δεδομένο ότι θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. 

Λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για αποχώρηση από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έρχεται η μετακίνηση της πρεσβείας, στην Ιερουσαλήμ. Οι ΗΠΑ στηρίζοντας πλήρως την πολιτική του Ισραήλ, ανοίγουν το δρόμο για ανατροπή της της άτυπης διεθνής συμφωνίας ότι οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Ουσιαστικά η συγκεκριμένη κίνηση αποτυπώνει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επιβάλλουν τα δικά τους γεωπολιτικά σχέδια στη Μέση Ανατολή, με σύμμαχο το Ισραήλ σε αντιπαράθεση με άλλες δυνάμεις που έχουν ή διεκδικούν αυξημένο ρόλο (Ρωσία αλλά και κράτη μέλη της ΕΕ).

Σε αυτό το φόντο και επιδιώκοντας να επιβάλλει τις πολιτικές του, το Ισραήλ ξεκίνησε την Κυριακή εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ενώ στη δεξίωση που παρατέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών παρόντος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, παραβρέθηκε η κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μπορεί στις εκδηλώσεις να μην συμμετείχαν οι περισσότεροι απεσταλμένοι ξένων κρατών στη χώρα, αλλά απέφυγαν ταυτόχρονα να καταδικάσουν τις αμερικανικές προκλήσεις. Εξάλλου εντός του Μάη, πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να ανοίξουν η Γουατεμάλα και η Παραγουάη, δεμένες πίσω από τον αμερικανικό «άρμα». 

«Μεταφέρετε τις πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι είναι το σωστό που πρέπει να κάνετε» τόνισε ο Νετανιάχου, και δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις τις Ισραηλινής κυβέρνησης, σημείωσε: «Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η πρωτεύουσα του Ισραήλ όποια κι αν είναι η ειρηνευτική συμφωνία που φαντάζεστε».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν, φανερώνοντας την πρόθεση του να δημιουργηθούν τελεσμένα ισχυρίστηκε: «Με τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας αναγνωρίζεται η πραγματικότηταέπειτα από μια περίοδο πολύ μακράς αναμονής, είναι επίσης απαραίτητη για την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ειρήνη στην περιοχή».

Αντιδρώντας η αντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ, σε ανακοίνωση της, σημείωσε: «Κατά τραγικό τρόπο, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να συμμεριστεί τις αξιώσεις περί αποκλειστικότητας του Ισραήλ για μια πόλη που υπήρξε ιερή για όλες τις θρησκείες (…) δίνει ζωή σε μια θρησκευτική διαμάχη αντί της αξιοπρεπούς ειρήνης».

Εξάλλου χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ εναντίον της εγκατάστασης της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr