Νομοσχέδιο για τους λιγνίτες: Ο αγοραστής αποφασίζει πόσους εργαζόμενους θα κρατήσειΘέματα της διαδικασίας και του διαγωνισμού για την πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που παίρνει το δρόμο για τη βουλή τελικώς αυτήν την
εβδομάδα. Το σχέδιο νόμου ήταν πρακτικά έτοιμο από τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο λόγω των εορτών του Πάσχα, καθυστέρησε η κατάθεσή του στη βουλή.

Όπως είχε γίνει γνωστό προβλέπει τη σύσταση δύο θυγατρικών για τα περιουσιακά στοιχεία σε βορά και νότο, στις οποίες θα εισφερθούν οι εγκαταστάσεις ο εξοπλισμός τα ορυχεία και οι άδειες. Ο διαγωνισμός θα γίνει μέχρι τις 31 Μαΐου και θα είναι πλειοδοτικός ενώ θα περιλαμβάνει προδιαγραφές κριτήρια επιλογής κλπ και θα διενεργηθεί από τη ΔΕΗ υπό τη στενή εποπτεία και επιτήρηση της Κομισιόν.

Επίσης θα υπάρξει ορισμός ανεξάρτητου αποτιμητή που θα προσδιορίσει το δίκαιο εύρος. Εάν οι προσφορές είναι χαμηλότερες η ΔΕΗ θα ζητήσει βελτίωση. Εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης της DG Comp (αναμένεται περί τις 15/4) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας. Θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα καταβληθεί το τίμημα.

Για τις εργασιακές σχέσεις προβλέπεται ότι για έξι χρόνια δε θα μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς που θα διέπει τους εργαζόμενους, ωστόσο σημειώνεται ότι στις νέες εταιρείες θα εισφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και τα ορυχεία ενώ το υπόλοιπο θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ή αποχωρήσει μέσω προγράμματος εθελούσιας. 

Τέλος το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα που αφορούν στις άδειες, στο λιγνιτικό τέλος και στην αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων και την αποξήλωση των μονάδων που θα μεταβιβαστούν (decomissioning cost).

Χ. Φλουδόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr