Ξεπουλάνε τα ΕΛΠΕ αντί να τα εντάξουν σε ένα εθνικό ενεργειακό σχεδιασμόΗ κυβέρνηση προωθεί την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-1,89% (ΕΛΠΕ) για να
εκπληρώσει μία από τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, δήλωσαν πηγές στο Reuters, επιβεβαιώνοντας χθεσινό ρεπορτάζ.
Πολιτικά στελέχη τόνιζαν στην Iskra ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ σε ιδιωτικά συμφέροντα είτε του Λάτση είτε ξένου πετρελαϊκού ομίλου θα ισοδυναμεί με εθνικό οικονομικό και ενεργειακό έγκλημα, το οποίο, επιπροσθέτως, θα στρέφεται και κατά της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας, σε μια φάση που η πατρίδα μας απειλείται ευθέως από Ανατολάς.
Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι τα ΕΛΠΕ χρειάζονται ριζική ανασυγκρότηση ως δημόσια επιχείρηση με δημόσιο μανατζμεντ, που θα εργάζεται με αυρστηρά αναπτυξιακά κριτήρια χωρίς κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις και ως τέτοια θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Άλλωστε, δεν θα έχει κανένα λόγο να παρέχει την οποιαδήποτε “προστασία“, όπως αυτήν που διασφαλίζει σήμερα, σε ένα ιδιωτικό όμιλο και μάλιστα σε μια ολιγοπωλιακή πετρελαϊκή αγορά και ο νοών νοείτω.
Αυτήν την ώρα θα πρέπει ένα ευρύ μετωπο να αποτρέψει το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ ως μέρος μιας γενικότερης ανατροπής στην χώρα.
Το Δημόσιο κατέχει 35,5% στα ΕΛΠΕ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings του ομίλου Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 45,5%. Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει αυτό το μήνα να προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ ή μικρότερου ποσοστού, αν συμφωνήσουν οι δανειστές. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση μελετάει την πώληση ποσοστού 51% από κοινού από το Δημόσιο και την Paneuropean ως το επικρατέστερο σενάριο, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας.
Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ, είπε ο αξιωματούχος, λέγοντας πως ό,τι και αν αποφασίσει η κυβέρνηση, στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Η Paneuropean Oil δεν σχολίασε για τα υπό εξέταση σενάρια αλλά πηγή στην εταιρία είπε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει με ποια διαδικασία θα προχωρήσει.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ,που αντιτίθεται στην προωθούμενη πώληση, δήλωσε στο Reuters ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε τα σενάρια κατά τη διάρκεια συνάντησης με το σωματείο την περασμένη εβδομάδα.
Η πώληση του 51% παρουσιάστηκε ως το επικρατέστερο σενάριο δήλωσε ο Γιώργος Σκοπελίτης στο Reuters.
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr