ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Γιάνης Βαρουφάκης μήνυσε την ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες


O Γιάνης Βαρουφάκης και o Γερμανός Ευρωβουλευτής Φάμπιο ντε Μάζι κατέθεσαν μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και απαιτούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφο που σχετίζεται με την απόφαση της ΕΚΤ να «παγώσει» τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες το 2015!

Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ αύξησε, τότε, την πίεση στην κυβέρνηση Τσίπρα, υποχρεώνοντάς την να επιβάλει capital controls και που αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της, ενώ δημιούργησε και το ρήγμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του τότε υπουργού Οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να υποχρεώσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκε η απόφασή της για τις ελληνικές τράπεζες.

«Περιορίζοντας τη ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα για να εφαρμοστούν περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και για να επιτευχθούν ιδιωτικοποιήσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, η ΕΚΤ παραβίασε την εντολή της», σημείωσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής.

Η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημά τους και έτσι Βαρουφάκης και Ντε Μάζι στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να έχουν πρόσβαση στο έγγραφο.

Αξιωματούχος της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι η νομική εκτίμηση ήρθε πριν από την απόφαση για πάγωμα της χρηματοδότησης, τουλάχιστον δύο μήνες. Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αποκαλύψει το έγγραφο για να προστατεύσει τους νομικούς της συμβούλους και τις εσωτερικές διεργασίες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο δικηγόρος των καταγγελλόντων αναφέρει ότι «υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος στο να ενημερωθούμε μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ στάθμιζε διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους και πώς οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr