Πόσο ακόμα θα αντέξει η Γάζα χωρίς νερό;


Η στέρηση του νερού με τις συνεχιζόμενες διακοπές και ηλεκτρικού ρεύματος άνω των 20 ωρών την ημέρα, ώθησε τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να σκάψουν χωρίς άδεια ακριβά πηγάδια, αγνοώντας τις επακόλουθες σοβαρές απειλές, που αυτά συνιστούν για το, ήδη, λιγοστό απόθεμα νερού του υδροφόρου ορίζοντα.

Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, το Ισραήλ μείωσε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα στις 19 Ιουνίου από 120 μεγαβάτ σε 48 προκαλώντας τις τρέχουσες κρίσεις ύδατος στην περιοχή.
Όπως λέει ο Ομάρ Χαμίντ επικεφαλής μιας οικογένειας εννέα ατόμων «ο δήμος παραδίδει νερό στα σπίτια των πολιτών μόνο για δύο ώρες κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη των ελάχιστων βασικών αναγκών σε νερό ενός νοικοκυριού».
«Δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν οι αντλίες νερού και να γεμίσουν τις δεξαμενές νερού μας. Η Γάζα ζει με μόλις τέσσερις ώρες ρεύμα την ημέρα. Αυτή η σπάνια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος συχνά δεν συμπίπτει με τις ώρες παροχής νερού που αντλείται από τα διάφορα φρέατα των δήμων στα σπίτια των πολιτών».
Όπως και άλλοι πολίτες της Γάζας, ο Χαμίντ αναγκάζεται να αγοράσει νερό σε πολύ υψηλές τιμές από ιδιωτικούς τοπικούς σταθμούς για να γεμίσει τη δεξαμενή του. «Η πλήρωση δεξαμενής νερού 1.000 λίτρων από ιδιωτικούς τοπικούς σταθμούς κοστίζει 25 σέκελ (περίπου $ 7) ενώ ο δήμος προσφέρει την ίδια ποσότητα σε 1 σέκελ ($ 0.28 δολάρια)» λέει στο «Al-Monitor».
Για να εξασφαλίσει τις ανάγκες της σε νερό χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει αυτή την υψηλή τιμή, η Χαγιάτ Αλ Ναζάρ, μια νοικοκυρά και μητέρα έξι παιδιών, αποθηκεύει το δημοτικό νερό κατά τη διάρκεια των ωρών παροχής, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα, όπως μπανιέρες, κενά μπουκάλια και άλλα σκεύη. Χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο νερό για τον καθαρισμό, το πλύσιμο ρούχων και των πιάτων.
«Η παροχή νερού καλύπτει ελάχιστα τις βασικές μας ανάγκες. Τα παιδιά μου πρέπει να μπορούν να κάνουν καθημερινά ντους σε αυτό το καυτό καλοκαίρι, αλλά μπορώ μόνο να τους δώσω ένα ντους την εβδομάδα για να σώσω το νερό» λέει η Χαγιάτ.
«Για να έχουν πρόσβαση στο νερό, οι πολίτες, ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες πολυκατοικιών, άρχισαν να σκάβουν πηγάδια χωρίς άδεια για την άντληση νερού από τον ήδη επιβαρυμένο και εξαντλημένο υδροφόρο ορίζοντα» δήλωσε ο Αλ Μπάνεν, αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής για το Νερό στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο υδροφόρος ορίζοντας της Γάζας μειώνεται κατά περίπου 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως» είπε. «Περίπου 220 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αντλούνται κάθε χρόνο, αλλά η ετήσια αναπλήρωση από τα όμβρια ύδατα είναι μόνο 70 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».
Ο Μπάννα δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 10.000 φρέατα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 300 δημοτικών πηγών, 2.700 γεωτρήσεων και 7.000 πηγαδιών χωρίς άδεια.
Κοστίζει περίπου 2.000 δολάρια για να σκάψει κάποιος ένα ιδιωτικό πηγάδι.
Σύμφωνα με τον Μαχέρ Αμπού Τζούμπα κατασκευαστή πηγαδιών: «Παρά το υψηλό αυτό κόστος, οι πολίτες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα ιδιωτικά πηγάδια, μοιράζοντας το κόστος μεταξύ των γειτόνων ως το μοναδικό μέσο για την αντιμετώπιση της χρόνιας κρίσης του νερού».
Όπως είπε πριν από τρία χρόνια, η αρχή νερού εμπόδισε τους πολίτες από τη διάνοιξη τέτοιων πηγών σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα υπόγεια αποθέματα.
Η αρχή των υδάτων «θα γεμίσει τα πηγάδια που έχουν σκάψει οι πολίτες, αλλά σήμερα κάνει τα στραβά μάτια για τη γεώτρηση πηγαδιών και μάλιστα χορηγεί άδεια σε μερικά από αυτά με αντάλλαγμα 5.000 σέκελ [περίπου 1.400 δολάρια] εν όψει της συνεχιζόμενης κρίσης της ηλεκτρικής ενέργειας» είπε ο Τζούμπα.
Σύμφωνα με τον Αχμέντ Χίλις, διευθυντή του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης της Παλαιστινιακής Αρχής για την Ποιότητα του Περιβάλλοντος, τα ιδιωτικά πηγάδια χωρίς άδεια έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα της Γάζας. Τα περισσότερα από αυτά τα φρέατα δεν εποπτεύονται ούτε ελέγχονται από εξειδικευμένες αρχές έτσι τα υπόγεια ύδατα που αποθηκεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα αποστραγγίζονται ανεξέλεγκτα.
Ο ίδιος είπε στο Al Monitor ότι «η υπερβολική άντληση νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα μέσω πηγαδιών έχει οδηγήσει σε εισβολή θαλάσσιου νερού, η οποία με τη σειρά του οδήγησε σε υψηλή αλατότητα των υπογείων υδάτων της Γάζας, το 97% των οποίων δεν είναι πλέον κατάλληλο για κατανάλωση».
Ο Χίλις κατηγόρησε τις τοπικές αρχές στη Γάζα για τη χορήγηση αδειών για την εκσκαφή πηγαδιών από το 2014 χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις τους στο υπόγειο υδάτινο απόθεμα.
Σύμφωνα με τoν Μπάνα η καλύτερη λύση για την κρίση των υδάτων είναι αφενός η επίλυση της κρίσης της ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου η δημιουργία περισσότερων σχεδίων αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού για ανθρώπινη χρήση, όπως το εργοστάσιο αφαλάτωσης θαλασσινού νερού που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Το εργοστάσιο παρέχει νερό σε 75.000 άτομα.
Ωστόσο, ανέφερε ότι τα περισσότερα έργα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού είναι παγωμένα υπό το πρίσμα της πολιτικής κατάστασης στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας και του πολιτικού διαχωρισμού μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης από το 2007.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr