Φασιστική συγκέντρωση στην Βιρτζίνια. Οι φασίστες έπεσαν με αυτοκίνητο πάνω σε αντιφασίστες διαδηλωτέςΣφοδρές συγκρούσεις μεταξύ μελών ακροδεξιών και ναζιστικών οργανώσεων και αντιφασιστικών οργανώσεων, στο περιθώριο φασιστικής διαδήλωσης στη Βιρτζίνια, στο Σάρλοτβιλ. Αυτοκίνητο έπεσε επάνω στο πλήθος των ακτιβιστών που συμμετείχαν στην αντιδιαδήλωση τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πολιτεία της Βιρτζίνια. Ίσες αποστάσεις από τον Τραμπ, που καταδικάζει τη βία... απ΄ όπου κι αν προέρχεται.

Εκατοντάδες ακροδεξιοί, ναζί και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, στο Σάρλοτβιλ, για να λάβουν μέρος σε διαδήλωση υπέρ της «λευκής φυλής», με συνθήματα «Αίμα και γη» και «Δεν θα μας αντικαταστήσετε» και με τίτλο «Ενώστε τη Δεξιά» (Unite the Right). Άμεσα απάντησαν με αντιδιαδήλωση αριστερές και αντιφασιστικές οργανώσεις σε απάντηση της φασιστικής διαδήλωσης, που χτυπήθηκαν από αστυνομία και ακροδεξιούς.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πορείας των αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα επάνω στο πλήθος, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμα και για νεκρούς. Δείτε το βίντεο (προσοχή, βίαιες εικόνες):Αφορμή για τη φασιστική διαδήλωση ήταν η διαμαρτυρία για την απόφαση του κυβερνήτη του Charlottesville να απομακρύνει ένα άγαλμα του στρατηγού Robert E. Lee(αρχηγός των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο) από ένα πάρκο της πόλης. Σημειώνεται πως μετά τις συμπλοκές, ο κυβερνήτης Τέρι Μακ Ολίφ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Πριν τη διαδήλωση των φασιστικών ομάδων, προηγήθηκε συγκέντρωση ακροδεξιών και εθνικιστικών οργανώσεων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια το βράδυ της Παρασκευής, αντιδρώντας στην απόφαση δικαστηρίου. Σημειώνεται πως αρκετοί από τους διαδηλωτές ήταν ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, οπλισμένοι και με αναμμένους πυρσούς στα χέρια α λα Κου Κλουξ Κλαν, ενώ άλλοι φορούσαν μπλούζες με συνθήματα και σύμβολα των ναζί, περιλαμβανομένων αποστροφών του Αδόλφου Χίτλερ, όπως «η ποικιλομορφία είναι απλώς μια απάτη γενοκτονίας».


Μεταξύ των προσκεκλημένων για να μιλήσουν στη φασιστική διαδήλωση, ο εθνικιστής Ρίτσαρντ Σπένσερ, που έγινε γνωστός για το περιβόητο χιτλερικό «Hail Trump» σε εθνικιστική συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον προ μηνών, καθώς και από τη γροθιά που δέχθηκε από διαδηλωτή κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής του συνέντευξης. Σημειώνεται πως ο Σπένσερ συνελλήφθη αργότερα.


Σε απάντηση στη φασιστική συγκέντρωση, στο ίδιο μέρος, έγινε κάλεσμα για αντιδιαδήλωση, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να συναντηθούν και να ξεσπάσουν συμπλοκές. «Όχι μίσος, όχι φόβος, η “λευκή υπεροχή” δεν είναι ευπρόσδεκτη εδώ» ένα από τα συνθήματα των αντιφασιστών που βρέθηκαν στη Βιρτζίνια, αντιδρώντας στη διαδήλωση του μίσους.

Σύμφωνα με το CBS, οι φωνές και τα συνθήματα της αντιδιαδήλωσης συνάντησαν γροθιές, μπουκάλια νερού και χημικά από την άλλη πλευρά και τις δυνάμεις ασφαλείας. «Είμαι βαθύτατα στεναχωρημένη και ενοχλημένη με τη συμπεριφορά μίσους που επιδείχθηκε από τους φέροντες αναμμένους πυρσούς διαδηλωτές στο χώρο του πανεπιστημίου μας σήμερα» δήλωσε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Τερέσα Σάλλιβαν.

Όπως καταγγέλλει η ακτιβίστρια Emily Gorenski στη Guardian, που βρέθηκε στις τάξεις των οργανώσεων της αντιδιαδήλωσης, «κυριολεκτικά μας περικύκλωσαν και δεν μας άφηναν να φύγουμε», ενώ τόνισε πως η αστυνομία δεν έκανε το παραμικρό, σημειώνοντας πως «είδα εκατοντάδες ανθρώπους να φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα και την αστυνομία να μην κάνει τίποτα».

Παρακολουθήστε την αναμετάδοση που έκανε η Gorenski από το σημείο:


Ίσες αποστάσεις από Τραμπ


«Όλοι πρέπει να ενωθούμε και να καταδικάσουμε όλα όσα εκπροσωπεί το μίσος. Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους βία στην Αμερική. Ας ενωθούμε όλοι ως ένα!» έγραψε στο twitter του ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Σάρλοτβιλ. Σε νεότερη ανάρτησή του, επέμεινε να τηρεί αποστάσεις και να μην καταδικάζει τις ακροδεξιές και ναζιστικές δυνάμεις που εμφανίστηκαν στη Βιρτζίνια, σχολιάζοντας πως τα γεγονότα ήταν «στενάχωρα».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr