«Έκρυβαν» το σκάνδαλο επί δύο μήνες

Βέλγοι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι γνώριζαν από τις αρχές Ιουνίου ότι εκατομμύρια αυγά είναι μολυσμένα με το εντομοκτόνο fipronil, αλλά κρατούσαν την υπόθεση «μυστική» μέχρι να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.

Εν τω μεταξύ μεγάλες παρτίδες είχαν ήδη εισαχθεί στη Γερμανία και είχαν αγοραστεί από τους καταναλωτές.
Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων του Βελγίου (AFSCA) δήλωσε χθες ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό επί δύο μήνες αλλά δεν είχε κοινοποιηθεί για να μην αποκαλυφθούν οι έρευνες για απάτη κατά δύο εταιρειών παρασκευής εντομοκτόνων.
«Γνωρίζαμε ότι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα με το fipronil σε φάρμες με πουλερικά», είπε η Κατριέν Στραγκέρ στους δημοσιογράφους. «Αμέσως ξεκινήσαμε έρευνα και ενημερώσαμε και τον εισαγγελέα διότι επρόκειτο για μια υπόθεση πιθανής απάτης». 
Οι βελγικές αρχές, σύμφωνα με την Κομισιόν, τελικά ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στις γειτονικές χώρες μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 20 Ιουλίου, στις 22 Ιουλίου εντοπίστηκε το fipronil στα ολλανδικά αγροκτήματα και μερικές ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι τα μολυσμένα αυγά είχαν ήδη φτάσει στη Γερμανία.  
Οι τρεις χώρες έχουν έκτοτε μαζέψει από τα ράφια εκατομμύρια αυγά, με τις αρχές να προσπαθούν να διαπιστώσουν ποια είναι η πραγματική έκταση του προβλήματος.
Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια αυγά -κυρίως από την Ολλανδία, αλλά και από το Βέλγιο- είχαν εν τω μεταξύ φτάσει σε σουπερμάρκετ σχεδόν σε όλα τα γερμανικά κρατίδια. 
Η εκπρόσωπος της AFSCA ισχυρίστηκε ότι ήταν σωστή η απόφαση των βελγικών αρχών να μην ενημερώσουν αμέσως τις άλλες χώρες αφού προτεραιότητα ήταν να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του προβλήματος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr