Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ: Καυτές αναπροσαρμογές, ποιοι «καίγονται» με τους νέους συντελεστές


Ποιες οι καυτές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2018;
Στην προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της κτηματαγοράς προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, παράλληλα με την απόφαση για την καταβολή του φόρου σε 5 μηνιαίες δόσεις, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 7,4 εκατ. φορολογούμενοι.

Στόχος της προσαρμογής των αντικειμενικών είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των αξιών των ακινήτων με βάση τις αγοραίες τιμές τους και όχι τις σημερινές αντικειμενικές.
Συνεπεία τούτου, όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, θα μειωθούν σημαντικά οι φορολογητέες αξίες πολλών ακινήτων που στα χρόνια της κρίσης υπέστησαν μείωση της πραγματικής τους αξίας έναντι της αντικειμενικής που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η καταβολή του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018. Η εκκαθάριση του φόρου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, ενώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 3,2 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το περσινό.
Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων δεν θα οδηγήσει στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών γιατί το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, έχει δεσμευτεί ώστε η όποια διαφορά στα έσοδα προκύψει στον ΕΝΦΙΑ να καλυφθεί από την αύξηση των συντελεστών του φόρου αυτού, αλλά και με περικοπές στις απαλλαγές από τον συγκεκριμένο φόρο, ώστε το ποσό που θα εισπραχθεί συνολικά από τον φετινό ΕΝΦΙΑ να παραμείνει στα 2,65 δισ. ευρώ.
Εντούτοις, ο φόρος που βεβαιώνεται στους υπόχρεους είναι πολύ υψηλότερος και προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 2016 εισπράχθηκαν εντέλει 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 550 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον εισπρακτικό στόχο, δείγμα της μεγάλης απόδοσης του εν λόγω φόρου. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί και το ότι η είσπραξη το 2016 περιλαμβάνει και την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων από τη βεβαίωση ΕΝΦΙΑ για το 2015, ενώ από τη βεβαίωση του φόρου για το 2016 δεν περιλαμβάνεται η τελευταία δόση, η οποία εισπράχθηκε τον φετινό Ιανουάριο.
Η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ το 2016 οφείλεται και στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα και του συμπληρωματικού φόρου, αλλά και στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου ΕΝΦΙΑ 20%, που εξασφάλιζαν τα ημιτελή, κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία ίσχυσε το 2014 και το 2015. Κάτι ανάλογο προβλέπεται να συμβεί και με τον φετινό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί με βάδη τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοούν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι οι νέες φορολογικές αξίες των ακινήτων, στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, θα καθοριστούν ως τον Δεκέμβριο του 2017, ώστε να ισχύσουν από 1/1/2018.
Τι θα ισχύσει για την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, δεν θα τηρηθεί τελικά η υπόσχεση της κυβέρνησης ότι από το 2017 θα ισχύσει 100% απαλλαγή για φορολογούμενους με τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
– Φορολογούμενοι με ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 9.000 ευρώ συν 1000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλοςΔείτε περισσότερα: http://www.fimes.gr/2017/07/enfia-2018/#ixzz4lYyEmiAO
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr