Χωρίς ακτινοσκοπικό μηχάνημα η Ορθοπεδική του Μποδοσάκειου – Σε άλλα νοσοκομεία παραπέμπονται για ορθοπεδικές επεμβάσεις οι ασθενείςΑπίστευτη ταλαιπωρία για πολύ κόσμο από την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας αλλά και από το Αμύνταιο και την Φλώρινα, που χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης καταγμάτων στην περιοχή του ισχίου και όχι μόνο, έχει επιφέρει εδώ και τρεις μήνες η ανεπανόρθωτη βλάβη που υπέστη το φορητό ακτινοσκοπικό μηχάνημα της Ορθοπεδικής κλινικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου.
Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής, εδώ και τρεις μήνες που χάλασε το ακτινοσκοπικό αυτό μηχάνημα δεν γίνονται πλέον στο Μποδοσάκειο μια σειρά χειρουργικές επεμβάσεις που θεωρούνταν ρουτίνα για το ιδιαίτερα εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό προσωπικό της Ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου, όπως για παράδειγμα χειρουργεία για διατροχαντήρια κατάγματα ισχίου ή κάποιες επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη με λέιζερ, διότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει πλέον το φορητό ακτινοσκοπικό μηχάνημα που χρησιμοποιούνταν στα χειρουργεία. 
Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να παραπέμπεται ο κόσμος στο νοσοκομείο Κοζάνης, αν και πάρα πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στα Ιωάννινα για να χειρουργηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακτινοσκοπικό αυτό μηχάνημα ήταν 15ετίας και η τελευταία βλάβη που υπέστη δεν είναι επισκευάσιμη, όπως αποφάνθηκε η εταιρεία που κλήθηκε να το επισκευάσει. 
Ωστόσο δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να αγοραστεί άμεσα καινούριο, καθώς η δαπάνη για την αγορά ενός νέου- σύγχρονου φορητού ακτινοσκοπικού μηχανήματος αγγίζει τις 100.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που το νοσοκομείο επέλεγε να προμηθευτεί ένα αντίστοιχο φορητό ακτινοσκοπικό λίγο παλαιότερης γενιάς, θα πρέπει να διαθέσει ίσως και 60.000 ευρώ περίπου.
Το έκτακτο λοιπόν αυτό πρόβλημα που προέκυψε έχει σοβαρές συνέπειες στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας – Αμυνταίου – Φλώρινας, καθώς το νοσοκομείο Φλώρινας διαθέτει έναν μονάχα ορθοπεδικό με συνέπεια να μην γίνονται ορθοπεδικά χειρουργεία. 
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι περισσότερα από 50 άτομα που έχρηζαν αντίστοιχων χειρουργικών επεμβάσεων το τελευταίο διάστημα και απευθύνθηκαν στο Μποδοσάκειο, αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να απευθυνθούν αλλού για να χειρουργηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (έξοδα και ταλαιπωρία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους).
Η κατάσταση αυτή ωστόσο όπως μαθαίνουμε έχει σοβαρές παρενέργειες και στο σοβαρά υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. 
Καθώς, ασθενείς με σοβαρά κατάγματα που διακομίζονται με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Φλώρινας υποχρεώνονται στη συνέχεια να κάνουν διακομιδή στο  πλησιέστερο νοσοκομείο, δηλαδή στο Μποδοσάκειο, αλλά λόγω ότι ούτε κι εκεί μπορεί να αντιμετωπιστεί το κάταγμά τους διακομίζονται υποχρεωτικά στο αμέσως πιο πλησιέστερο νοσοκομείο, δηλαδή στο νοσοκομείο Κοζάνης, με αποτέλεσμα να επιφορτίζεται το ΕΚΑΒ με έξτρα διακομιδές!
Για να καταδειχθεί η ανάγκη άμεσης αναπλήρωσης του χαλασμένου ακτινοσκοπικού μηχανήματος θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα κατάγματα ισχίου είναι το συχνότερο ορθοπεδικό πρόβλημα στον ηλικιωμένο πληθυσμό, με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ η άμεση εγχειρητική αντιμετώπιση των καταγμάτων αυτών συμβάλει στη μείωση της θνητότητας, αφού ως γνωστόν για πολλά ηλικιωμένα άτομα ένα κάταγμα ισχίου μπορεί να σταθεί μοιραίο για την ίδια τους τη ζωή.
Πηγή: e-ptolemeos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr