Παραλίγο να πουλήσουν και την Ακρόπολη. Αποσύρθηκε προσωρινά σχετική τροπολογίαΤις σοβαρές του ενστάσεις τους σε άρθρο του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών που αφορά στα έργα σε αρχαιολογικούς χώρους, εξέφρασαν στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το άρθρο, το οποίο προβλέπει ότι μπορεί να γίνονται έργα συμπράξεων και με ιδιώτες σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χωρίς να απαιτείται υπουργική απόφαση και επιστημονική γνωμοδότηση.
«Τελευταίο και ίσως το μείζον: Στο άρθρο 68, στις λοιπές διατάξεις, υπάρχει μία μεταβολή του Αρχαιολογικού Νόμου 3028. Προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Δεν απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων στις οποίες μετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος το Υπουργείο Πολιτισμού». Ζητώ την πλήρη διευκρίνιση από την Υπουργό διότι κατά την εκτίμησή μου με αυτό το μικρό εδάφιο που προστίθεται στον αρχαιολογικό νόμο, έναν από τους βαρείς και σοβαρούς νόμους της Ελληνικής πολιτείας, με τον οποίο ερμηνεύεται το άρθρο 24 του συντάγματος περί προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος, δεν πρέπει να ανοίξει κανένα παράθυρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Σε μία προγραμματική σύμβαση που συνάπτει το Υπουργείο Πολιτισμού με έναν δήμο, μία περιφέρεια, έναν τρίτο οργανισμό ή ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Τι θα είναι το έργο; Έργο σε κηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς θα είναι. Θα πρέπει να υπάρχει και υπουργική απόφαση και αν χρειαστεί, που συχνά χρειάζεται, η γνωμοδότηση των ανώτατων Επιστημονικών Συμβουλίων που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο. Επειδή ο Υπουργός είναι θεματοφύλακας του άρθρου 24 του Συντάγματος, αυτή η διάταξη είτε θα πρέπει να αποσυρθεί και να έρθει με σοβαρή συζήτηση αιτιολογημένη είτε να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις. Έτσι όπως είναι διατυπωμένη ανοίγει το δρόμο να γίνονται έργα πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά χωρίς πολιτική ευθύνη και χωρίς επιστημονική γνωμοδότηση».
«Το άρθρο αυτό δημιουργεί σοβαρές πολιτικές επιφυλάξεις και πρέπει να αποσυρθεί», είπε από την πλευρά του ο κ. Φίλης και εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί.
«Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, για τον τρόπο που παραπέμπει σε διαδικασία εκτάκτου ανάγκης. Δεν καταλαβαίνω γιατί το νομοσχέδιο το σημερινό έρχεται με την διαδικασία του επείγοντος», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Είναι κακή πρακτική που προέρχεται από τη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα ή το γεγονός ότι ως νέα κυβέρνηση είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις για ορισμένα θέματα. Πρέπει και η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις δεν μπορούμε να παραβαίνουμε την καλή νομοθέτηση».
Τελικά, η κα. Κονιόρδου απέσυρε το άρθρο, προκειμένου όπως είπε να εκτονωθεί η ένταση.
Δείτε τα βίντεο από το κανάλι της Βουλής:

enikos.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr