Στο στόχαστρο των δανειστών, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ στην 3η αξιολόγηση - Καραδοκεί το ΔΝΤ
Μία σειρά από σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, με άμεσο κίνδυνο το ΔΝΤ να επαναφέρει το αίτημά του για μείωση μισθών ή ακόμη και για απολύσεις υπαλλήλων είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2017 και θα δοκιμάσει την συνοχή της κυβέρνησης.

Η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα γλιτώσει έτσι εύκολα από τους 4 εκπροσώπους ( E.E., ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) των πιστωτών. 


Με δεδομένο ότι η  κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για ένα «πακέτο» πρόσθετων μέτρων ύψους 535 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συζητήσεις πάνω στα δημοσιονομικά θα είναι σκληρές και επίπονες.

Μην τυχόν είναι και ατέρμονες εφόσον το ΔΝΤ κρίνει ανεπαρκείς αυτές τις παρεμβάσεις και ασκήσει πίεση για περισσότερες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 από 1,75% φέτος.

Το «πακέτο» των νέων δεσμεύσεων περιλαμβάνει τον νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια, τον φόρο για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.), την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων κ.ά.Αναλυτικότερα, όμως, τα πεδία στα οποία θα επικεντρωθεί η τρίτη αξιολόγηση είναι τα εξής:


Δημόσιο: 

Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας τεκτονικών αλλαγών, καθώς θα πρέπει:

(α) να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο κινητικότητας, με βασικό στόχο τον περιορισμό των αποσπάσεων, 
(β) να επιλεγούν γενικοί διευθυντές στο Δημόσιο και 
(γ) να ξεκινήσει η διαδικασία αποπολιτικοποίησης, με την κατάργηση των Γενικών Γραμματέων και την αντικατάστασή τους από Διοικητικούς Γραμματείς. 

Οι τελευταίοι θα επιλέγονται από ειδικές επιτροπές, θα έχουν συμβόλαια με προκαθορισμένη θητεία και δεν θα μπορούν να αντικαθίστανται.

Επιπλέον, πρέπει να εφαρμοστεί το νέο σύστημα αξιολόγησης. 

Το μεγάλο βάρος που θα δοθεί στον δημόσιο τομέα εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ανοίξει την... όρεξη του ΔΝΤ για τη σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας και τη μείωση μισθών ή/και τον περιορισμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο.Αποκρατικοποιήσεις: 

Το μεγάλο διακύβευμα είναι η ενεργοποίηση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) υπό την ομπρέλα του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και εν συνεχεία η επιλογή μάνατζερ, που θα τρέξουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τις ΔΕΚΟ οι οποίες έχουν ήδη περάσει ή θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου και της θυγατρικής του, ΕΔΗΣ. 

Η πρόβλεψη αυτή έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις υπουργών της κυβέρνησης, διότι θα πάψουν να ελέγχουν τις ΔΕΚΟ που επόπτευε το υπουργείο τους. 

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα πρέπει να έχουν επιλεγεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΗΣ, ενώ έως τον Οκτώβριο πρέπει να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός κανονισμός του Ταμείου. 

Θα προηγηθεί η «προικοδότησή» του με ακίνητα τον Σεπτέμβριο, η αξιολόγηση και, αν χρειαστεί, αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και η υποβολή προς έγκριση της νέας πολιτικής διοδίων της Εγνατίας. 
Πηγή: bankingnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr