Νέο θρίλερ με το «Νοοr 1»


Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας αποτελούν πλέον οι καταγγελίες του ισοβίτη Ευθύμιου (Μάκη) Γιαννουσάκη, ο οποίος εκτίει την ποινή του για την υπόθεση του πλοίου «Νοοr 1» και τη μεταφορά του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης. Ο ισοβίτης είχε καταγγείλει ότι δέχθηκε πιέσεις προ- κειμένου να εμπλέξει στην υπόθεση γνωστό εφοπλιστή. Πλέον εισαγ­γελέας ψάχνει σε πρώτη φάση τη βασιμότητα αυτών των καταγγελιών, στο πλαίσιο έρευνας από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, ώστε, αν εντοπιστούν ποινικές ευθύνες, να αποδοθούν.

Την ώρα δε που γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένει ανοικτό το ενδε­χόμενο η δικογραφία σχετικά με τις καταγγελίες του Μ. Γιαννουσάκη και τη φερόμενη εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του «Νοοr 1» να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διαβίβαση της δικογραφίας αναμένεται προκειμένου να υπάρ­ξει καθορισμός αρμοδιότητας - έτσι λέγεται η σχετική διαδικασία στη νομική ορολογία -, κα­θώς μεταξύ των προσώπων που αναφέρονται σε όσα καταγγέλλει ο ισοβίτης περιλαμβάνε­ται και εισαγγελικός λειτουργός που υπηρετεί στον Πειραιά.
Για τον λόγο αυτόν η έρευνα από την Εισαγ­γελία του ανωτάτου δικαστηρίου θα ανατεθεί σε εισαγγελέα είτε της Αθήνας είτε άλλης εφετειακής περιφέρειας που βρίσκεται κοντά στην Αττική.
Ερωτήματα προκαλεί το παρασκήνιο ερευ­νών για την υπόθεση της διακίνησης δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Νοοr 1» και άλλες που επιχειρείται να συσχετιστούν με αυτήν, ύστερα και από τον έκτακτο έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας Express Energy, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγε­λου Μαρινάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας αναζήτησαν - ύστε­ρα από εισαγγελική παραγγελία - και παρέλα- βαν τα ίδια στοιχεία που ο επιχειρηματίας είχε δημοσιοποιήσει προ μερικών ημερών ως απά­ντηση σε υπαινικτικά δημοσιεύματα. Τα δημο­σιεύματα αυτά βασίζονταν κυρίως σε ανυπό­γραφες καταγγελίες με ισχυρισμούς ότι «ο Μαρινάκης έστειλε αυτά τα χρήματα για να φτιάξει το σαπιοκάραβο, το "Νοοr 1”, και να το φέρει με ηρωίνη στην Ελλάδα».
Όπως σημείωσε ο Ευ. Μαρινάκης στην απά­ντησή του (μαζί με την οποία προσκόμισε τα σχετικά παραστατικά) προ μερικών ημερών, «οι συναλλαγές αυτές αφορούσαν χρήματα που είχαν δοθεί νομίμως - κυρίως το καλοκαίρι του 2013 - από την εν λόγω εταιρεία και άλλες για αποπληρωμή καυσίμων πλοίων και άλλα ναυ­τιλιακά ζητήματα σε επιχειρήσεις που σχετίζο­νταν με τον επιχειρηματία Ευθύμιο Γιαννουσά­κη, που δραστηριοποιείτο με σειρά εταιρειών και πλοίων στον Περσικό Κόλπο».
Ωστόσο νομικοί και άλλοι γνώστες του πα­ρασκηνίου σημείωναν πως «το γεγονός ότι ο κ. Γιαννουσάκης κατηγορήθηκε αργότερα - το καλοκαίρι του 2014 - για τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο "Νοοr 1” από τη Μέ­ση Ανατολή στην Ελευσίνα έχει οδηγήσει την τελευταία τριετία σε επίπονες προσπάθειες στελεχών του Λιμενικού, πρώην αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και πολιτικών προσώπων να συνδέσουν το "Νοοr 1” ή άλλες παράνομες δρα­στηριότητες με τον κ. Μαρινάκη».
Κατάθεση για «πιέσεις και εκβιασμό»
Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρονται σε σειρά περίεργων κινήσεων. Αρχικά σε όσα αναδεικνύ­ονται από μηνυτήριες αναφορές που συνοδεύ­ονται με ηχητικό υλικό και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, τα οποία έχει καταθέσει τις τελευταίες ημέρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο ίδιος ο Γιαννουσάκης.
Ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας αναφέρεται σε συνεχείς πιέσεις και διαρκή «εκβια­σμό» που δέχεται στις φυλακές από αξιωματι­κούς του Λιμενικού (σ.σ.: το Λιμενικό ασχολήθηκε κυρίως με το «Νοοr 1»), αλλά και από εν ενεργεία υπουργό, προκειμένου να συνδέσει τον Ευ. Μαρινάκη με τους δύο τόνους ηρωίνης. Κι αυτό με αντάλλαγμα την άμεση αποφυλάκισή του και άλλα οφέλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε μία συνομιλία που φέρεται να έχει καταγράψει ο Γιαννουσά- κης στις 30 Μαρτίου 2017 - δηλαδή προ δυόμισι μηνών περίπου -, ο αξιωματικός του Λιμενικού τού ανέφερε (σε μία από τις πολλές επισκέψεις του στις φυλακές Αυλώνα) την ανάμειξη της Οικονομικής Αστυνομίας και τους επι­κείμενους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν.
Ο στόχος ήταν ο λιμενι­κός να δώσει στον Γιαννουσάκη - όπως προκύπτει από τις καταγγελίες του φυλακισμένου επιχειρηματία - εκ νέου μία «αίσθηση ισχύος» και «κυβερνη­τικής κάλυψης», ώστε να τον πείσει να συνδέ­σει τον γνωστό εφοπλιστή με τους δύο τόνους ηρωίνης.
Σε άλλες συνομιλίες που έχουν κατατεθεί, ο αξιωματικός του Λιμενικού, που φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για την «ενοχοποίηση» του εφοπλιστή, λέει στον Γιαννουσάκη: «Πρέπει να δώσεις τον Μαρινάκη. Θα κάνεις έναν εχθρό, είναι τελειωμένο. Αν θέλεις όμως να πεθάνεις ε­δώ (σ.σ.: στη φυλακή), πέθανε». Παράλληλα, σε άλλες συνομιλίες επικαλείται κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματίες που επιδιώκουν να συγκεντρωθούν επιβαρυντικά στοιχεία για τον γνωστό εφοπλιστή.
Μάλιστα, σε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο εις βάρος ενός λιμενικού και ενός δικαστικού, ο Γιαννουσάκης ανέφερε: «Μου έλεγαν να καταθέσω ότι αυτές οι - προηγού­μενες - συναλλαγές μου με τον κ. Μαρινάκη αφορούσαν ναρκωτικά και ότι, με τη συμπε­ριφορά μου να μην τα παραδέχομαι, έχω ανοί­ξει πόλεμο με τον υπουργό (σ.σ.: μνημονεύει το όνομά του) που θέλει να βάλει στη φυλακή τον κ. Μαρινάκη».
Θεωρείται ακόμη ενδεικτικό το ότι ο Γιαννουσάκης στην εν λόγω αναφορά του στον Άρειο Πάγο μνημο­νεύει πως «στις 17 Ιανουαρίου 2017 βραδινή ώρα επικοινώνησε μαζί μου στις φυλακές Αυλώνα ο υπουργός (σ.σ.: ο ίδιος που αναφέρθηκε προ­ηγουμένως), που μου είπε ότι θα δεχόμουνα επισκέψεις από την Εισαγγελία Πειραιά. Μάλι­στα ο υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά και με έναν αρχιφύλακα. Σε αυτή την επικοινωνία μού έκανε φανερό ότι θα ερχόταν δικαστής για να δώσω επιτέλους αυτή την κατάθεσή μου ε­ναντίον του Μαρινάκη».
Παρασκήνιο και ερωτήματα
Τα ερωτήματα για το πολυσύνθετο παρα­σκήνιο της υπόθεσης του «Νοοr 1» πολλαπλασιάζονται διότι δεν έχει υπάρξει καμιά δικαστική ενέργεια σχετικά με Τούρκους και άλλους αλλοδαπούς ποινικούς που φέρεται να εμπλέκονται στη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης και τη χρηματοδότηση του φορτίου.
Τα στοιχεία για την εμπλοκή τους αναδείχθηκαν από καταθέσεις του Γιαννουσάκη και από βίντεο που βρέθηκαν στο κινητό του, όπου κα­ταγράφονται συναντήσεις με τους Τούρκους λαθρεμπόρους στην Κωνσταντινούπολη. Επι­πλέον το πιο καθοριστικό στοιχείο θεωρείται ένας κύκλος αλλεπάλληλων δολοφονιών στην Τουρκία, που κατά δημόσιες ομολογίες των ξέ­νων λαθρεμπόρων σχετίζονται με τον εντοπισμό και την κατάσχεση των δύο τόνων ηρωίνης του «Νοοr 1».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr