Κυβερνητικό φιάσκο: Η αξιολόγηση κλείνει με σκληρό μνημόνιο και χωρίς χρέος και ποσοτική χαλάρωση (QE)


Βατερλό για την κυβέρνηση και κυρίως για τον τόπο και τον λαό καταλήγει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης....


Σύμφωνα με έγκυρους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η αξιολόγηση κλείνει, αφήνοντας ένα τέταρτο σκληρό μνημόνιο, το ΔΝΤ να συμμετέχει χωρίς λεφτά στο πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο για το χρέος και φυσικά χωρίς ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Η δόση, βεβαίως, του Ιουλίου θα δοθεί αλλά και αυτή με δόσεις, αφού τα χρήματα που θα πάρουμε θα τα επιστρέψουμε πάραυτα στους πιστωτές για να πληρώσουμε την εξόφληση χρέους, ομόλογα που λήγουν.

Η κυβέρνηση δυστυχώς αποδεικνύεται ως κάτι χειρότερο από κυβέρνηση υπαλλήλων και οπερέτας.

Βεβαίως οι ρυθμίσεις – ημίμετρα που σχεδιάζονται για το υποτιθέμενο ελληνικό χρέος και το QE δεν συνιστούν απάντηση στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ούτε και αυτά τα υποτυπώδη μέτρα δεν υπήρξε ικανή να διασφαλίσει η οπερετική κυβέρνηση Τσίπρα, με τον τελευταίο, βλέποντας την ανοχή του ελληνικού λαού, φτάνει στο σημείο να κάνει χιούμορ με γραβάτες και φέσια, την ώρα που του έχουν πάρει και τα σώβρακα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup

«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup» δήλωσε την Πέμπτη Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η τεχνική αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει και ότι είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν ως τις 15 του μηνός.

Για το ρόλο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι αναμένεται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αλλά χωρίς δάνειο με βάση το μοντέλο του stand-by-arrangement. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύονται χρήματα αν το χρέος δεν κριθεί ότι είναι βιώσιμο.

Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε απαισιόδοξος (έως κάθετος) για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εκτίμησε ότι δεδομένων των συνθηκών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα μπορούσε να ξεκλείδωνε το QE.

«Τεχνικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό το ΔΝΤ να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και η ΕΚΤ να λέει ότι είναι» σχολίασε προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα έδινε μήνυμα στις αγορές»…

Δόση κομμάτι – κομμάτι

Ο ίδιος χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά διευκρίνισε ότι η δόση που θα δοθεί αναμένεται να είναι στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ και ότι το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (arrears) «μπορεί να σπάσει και στα δύο. Έχει ξαναγίνει» είπε.
Για την ανάπτυξη το 1,8% του ΑΕΠ της αναθεωρημένης προς τα κάτω πρόβλεψης από το αρχικό 2,7% που προέβλεπε η Κομισιόν για το 2017 φαίνεται πως κι αυτό είναι πια αβέβαιο. Ωστόσο, «ακόμη και χωρίς χρέος, αν κλείσει η αξιολόγηση το κλίμα θα βελτιωθεί» (!) τόνισε ο αξιωματούχος προσθέτοντας μια τεχνητή νότα αισιοδοξίας.


iskra.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr