Γιώργος Αλεξάτος : Ποιος ήταν ο Γρίβας τον οποίο θέλησε να τιμήσει η κυβέρνηση Τσίπρα ;


Ο ΧΙΤΗΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ
Ποιος ήταν ο Γεώργιος Γρίβας τον οποίο θέλησε να τιμήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, με την παρουσία του Πάνου Καμμένου σε εκδήλωση στη Λευκωσία, η οποία, μάλιστα συνδιοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας, παρ' όλο που τελικά ο Καμμένος δεν θα παραβρεθεί; ...

Γιατί λέμε πως όλη αυτή η υπόθεση συνιστά πρόκληση προς την ιστορική μνήμη σε Ελλάδα και Κύπρο;

Στρατιωτικός με πολεμική δράση, ο Κύπριος Γεώργιος Γρίβας ηγήθηκε επί Κατοχής της οργάνωσης Χ, η δραστηριότητα της οποίας απέβλεπε στην αντιμετώπιση της ανάπτυξης του αντιστασιακού κινήματος του ΕΑΜ. Η Χ συνέχισε τη δράση της με δολοφονίες αγωνιστών και μετά την Απελευθέρωση, και αναδείχτηκε στη μεγαλύτερη τρομοκρατική παρακρατική οργάνωση της περιόδου αμέσως μετά τη Βάρκιζα.

Η εγκληματική δραστηριότητά της την έκανε μισητή ακόμη και σε κόσμο συντηρητικό, τόσο που στις εκλογές του 1946 στις οποίες συμμετείχε, δεν πήρε παρά 0,17%.
Επικεφαλής της ΕΟΚΑ στα 1955-59, ο Γρίβας θα προσανατολίσει τον ένοπλο αγώνα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας και σε ταυτόχρονο αγώνα κατά της κυπριακής Αριστεράς, ενώ οι διώξεις κατά Τουρκοκυπρίων θα ωθήσουν τη μεγάλη τους πλειονότητα σε στάση εχθρική προς τον αντιαποικιοκρατικό αγώνα.

Ως αρχηγός της κυπριακής Εθνικής Φρουράς αργότερα, ο Γρίβας θα δράσει προβοκατόρικα, συμβάλλοντας στην οξύτατη αντιπαλότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενώ το 1965 θα είναι αυτός που θα αποκαλύψει την κίνηση του ΑΣΠΙΔΑ, που συγκροτούνταν ως αντίβαρο στον ακροδεξιό ΙΔΕΑ. Η αποκάλυψη αυτή θα πυροδοτήσει την κρίση του Ιουλίου 1965 και την ανατροπή της κυβέρνησης Γεώργιου Παπανδρέου, η οποία σταθερά απέρριπτε τα διχοτομικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας την προβοκατόρικη δράση του, το φθινόπωρο του 1967 ο Γρίβας θα ηγηθεί δολοφονικής επίθεσης κατά τουρκοκυπριακών χωριών, που είχε ως συνέπεια την αντίδραση της Τουρκίας που απαίτησε από τη Χούντα και πέτυχε την απόσυρση από την Κύπρο της ελληνικής μεραρχίας την οποία είχε στείλει η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Το αποκορύφωμα της προβοκατόρικης δράσης του υπήρξε η ίδρυση, το 1971, της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄, σε συνεργασία με τη Χούντα και με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μακάριου, ο οποίος αποτελούσε εμπόδιο στα αμερικανονατοϊκά σχέδια διχοτόμησης του νησιού.

Ο Γρίβας θα πεθάνει τον Ιανουάριο 1974. Λίγους μήνες αργότερα η οργάνωση που ίδρυσε και οι ελλαδίτες χουντικοί στρατιωτικοί θα πραγματοποιήσουν το πραξικόπημα κατά του Μακάριου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη de facto διχοτόμηση, με την εισβολή του Αττίλα και την κατάληψη του 40% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία.


Γράφει ο Γιώργος Αλεξάτος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr