Ο Άνθιμος που κάνει αγρυπνίες για τους τρανς χτίζει «μεγαθήριο» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!


Πρόσφατα πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με πρόταση διοίκησης, τροποποίηση των όρων δόμησης σε οικόπεδο της εκκλησίας γωνία Τσιμισκή και Εθνικής Άμυνας. Έτσι σε ένα χώρο που η πόλη αναπνέει, στο τετράγωνο που έχει τη ΧΑΝΘ, την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, και δίπλα οικόπεδο του δήμου πρόκειται να χτιστεί σχολείο, η εκκλησία απαίτησε το μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης ,( 4,8) , για να γίνει ένα ακόμα μεγαθήριο που θα μειώσει την ορατότητα στη θάλασσα και θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην ρύπανση στο κέντρο της πόλης.

Των Ρία Καλφακάκου και Θέμη Χαρίση*
Η αιτιολογία που δόθηκε είναι πως αυτός είναι ο συντελεστής δόμησης, όχι βέβαια του οικοδομικού τετραγώνου, που είναι πολύ πολύ χαμηλότερος, αλλά της ευρύτερης περιοχής. Τα άσχημα οκταώροφα της Διαλέττη και Δαγκλή, απάνθρωπα κτίρια σε στενούς δρόμους , για δεύτερης κατηγορίας κατοίκους , η κακή κληρονομιά της εποχής της αντιπαροχής, πρέπει να είναι το υπόδειγμα για το μέλλον της πόλης
Και αυτό έρχεται σαν συνέχεια στο γκρέμισμα του Ορφανοτροφείου της Τούμπας, στην Λαμπράκη, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί πριν 5 χρόνια στην εκκλησία, για να κάνει άσυλο ανιάτων. Μόλις κόντευε να εκπνεύσει η 5ετία παραχώρησης , η εκκλησία έβγαλε τους μετανάστες και αλληλέγγυους που είχαν καταλάβει το κτίριο , και εν μία νυκτί το γκρέμισε. Σε μια εποχή με οξυμένο το προσφυγικό πρόβλημα, και με μεγάλο πρόβλημα αστεγίας, η εκκλησία αντί να χρησιμοποιήσει το κτίριο για άμεσες κοινωνικές ανάγκες, το κατεδάφισε ,ενώ αφήνει αόριστες τις προθέσεις της για το τι θα κάνει και πότε, και αν πράγματι θα είναι κάποιου τύπου κοινωφελές ίδρυμα, ή θα χρησιμοποιηθεί για εμπορική δραστηριότητα.
Εάν όλα αυτά γίνονταν από κάποιο ιδιώτη επιχειρηματία , θα ήσαν, όχι αποδεκτά, αλλά αναμενόμενα, μια και μόνο κριτήριο στην επιχειρηματικότητα είναι το κέρδος.
Όμως περιμένει κανείς από την πολιτεία, την αυτοδιοίκηση, την εκκλησία , μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, και συνυπολογισμό πολλών κριτηρίων, κοινωνικών , περιβαλλοντικών ακόμα και αισθητικών, και όχι μόνο ή κυρίως οικονομικών, για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν ευρύτερα τους πολίτες.
Δυστυχώς το δημοτικό συμβούλιο, με τη συνεργασία διοίκησης και ΕΝΤΑΞΕΙ, ψήφισε τον απαράδεκτα υψηλό συντελεστή δόμησης, ενώ δεν διεκδικεί σθεναρά το ορφανοτροφείο.
Επιχειρήματα πως η εκκλησία έχει επιχειρηματική δράση , με τους όρους της αγοράς, ώστε να έχει χρήματα για φιλανθρωπική δράση, είναι τόσο έωλα που δεν χρειάζονται σοβαρή απάντηση.
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αντί να κάνει αγρυπνίες για τους αμαρτωλούς τρανς του gay parade , ας δίνει μεγαλύτερη σημασία σε αποφάσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, το περιβάλλον, και την καλαισθησία της πόλης, και τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα.
*  Η Ρία Καλφακάκου είναι επί κεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και ο Θέμις Χαρίσης συντονιστής της ίδιας παράταξης. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr