Η κυβέρνηση επιβάλει χαράτσι και στο νερό

Η κυβέρνηση επιβάλει χαράτσι και στο νερό


Νέο χαράτσι στους λογαριασμούς του νερού για τους αγρότες, αλλά και τα νοικοκυριά φέρνει η απόφαση που υπογράφουν 7 υπουργοί και η οποία αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β1751/22-5-2017), με θέμα την «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση μετατρέπει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ το νερό από δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, αφού επιβάλλεται σε βάρος των πολιτών χαράτσι για την ανάκτηση του κόστους της παροχής του ύδατος για όλες τις χρήσεις (ύδρευση και άρδευση). Τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με το «περιβαλλοντικό τέλος» και οι αγρότες και με το «τέλος άρδευσης». Το οποίο αποτελείται από :
α) ένα σταθερό τέλος και
β) ένα μεταβλητό τέλος.
Το σταθερό τέλος εφαρμόζεται στην άρδευση ανά στρέμμα καλλιέργειας. Τα μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο εφαρμόζονται στους χρήστες ανάλογα με τη ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση που καταναλώθηκε. Στα μεταβλητά τέλη περιλαμβάνεται και το «περιβαλλοντικό τέλος».
Για την εφαρμογή του χαρατσιού η κυβέρνηση επικαλείται την υπάρχουσα νομοθεσία και την «ξεχασμένη» από ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις Οδηγία 2000/60/ΕΚ.
Φυσικά η συγκεκριμένη Οδηγία προβλέπει την δημιουργία Εθνικού φορέα ενιαίας διαχείρισης ανά λεκάνη απορροής ο οποίος συνυπολογίζοντας ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ της περιοχής ευθύνης του θα υπολογίζει και θα επιβάλλει το κόστος ανάκτησης του νερού δηλαδή την τιμή χρήσης του και να τονίσουμε πως η ΟΔΗΓΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αντί λοιπόν να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω διάταξη για να λήξει ο κατακερματισμός της διαχείρισης των υδάτινων πόρων καθώς και η ανεξέλεγκτη χρήση από μη εποπτευόμενες ιδιωτικές γεωτρήσεις, απλά τηνΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ προκειμένου να δικαιολογήσουν εισπράξεις για λογαριασμό των δανειστών.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι πως διαχρονικά ΟΛΕΣ οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, τουλάχιστον την μνημονιακή περίοδο, σε όποιο κοινωνικό αγαθό επέβαλλαν αυξήσεις στις τιμές είτε απευθείας είτε με τέλη, αυτόΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ την έναρξη διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των εν λόγω αγαθών.
Η Ν.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ της ΛΑΕ καλεί όλους τους Ηρακλειώτεςιδιαίτερα τους αγρότες, να κινητοποιηθούν και να αποτρέψουν πιθανά σενάρια ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΠΩΤΕΡΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ και να παλέψουν ώστε να μην «παραδοθούν» δεμένοι χειροπόδαρα στις κερδοσκοπικές ορέξεις των «ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ», καθώς σε μια ξηροθερμική περιοχή όπως το σύνολο του νησιού το νερό είναιΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Ν.Ε. Ηρακλείου της ΛΑΕ τονίζει ότι μια μόνο απάντηση μπορεί να υπάρξει. Η διαμόρφωση ενός κοινωνικο-πολιτικού μετώπου που θα καταργήσει την συγκεκριμένη ΚΥΑ της τιμολόγησης του νερού αλλά θα ανατρέψει και τις μνημονιακές δεσμεύσεις για ξεπούλημα των υδατικών πόρων της χώρας και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και οργανισμών ύδρευσης και άρδευσης.
Ηράκλειο, 1 Ιουνίου 2017
Το Γραφείο Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr