Τεράστιες ζημιές από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο- από τύχη δεν χάθηκαν ζωές.Τεράστιες υλικές ζημιές που υπολογίζονται σε δισ. ευρώ προκλήθηκαν από την κατάρρευση τεράστιων όγκων μαζών εδαφών στο ορυχείο του Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Η αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών και η μετακίνηση τους σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων, είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς, όπως αναφέρει το Kozanimedia, τρεις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς.

Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει το χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι ευτυχώς δεν κινδύνευσαν ζωές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές που έχει υποστεί το ίδιο το ορυχείο είναι πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η τροφοδοσία των δύο μονάδων παραγωγής ρεύματος του Αμυνταίου, οι οποίες πάντως είναι σε προγραμματισμένη συντήρηση.

Στο ορυχείο Αμυνταίου και στη ΔΕΗ έχει σημάνει συναγερμός. Ο πρόεδρος της Επιχείρηης Δημήτρης Παναγιωτάκης ενημερώθηκε και μεταβαίνει εκτάκτως στην περιοχή, όπου επίσης μεταβαίνει και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου, επικαλούμενοι κίνδυνο κατάρρευσης. Σύμφωνα με το wolrdenergynews, το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που παρά τα ισχυρά κονδύλια χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ για αρχαιολογικά έργα δεν επέτρεψε απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου, που αν είχαν γίνει δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το ευτύχημα είναι ότι εδώ και δύο μερες, το ορυχείο είχε δώσει "ενδείξεις" καθίζησης, με αποτέλεσμα να δοθεί απαγορευτικό εισόδου στους εργαζομενους και να μην θρηνούμε αυτή τη στιγμή θύματα. 

Το κόστος ωστόσο σε υλικές ζημιές είναι τεράστιο από μηχανήματα που έχουν καταπλακωθεί αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ και οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας θα φανούν το καλοκαίρι, αφού ο σταθμός του Αμυνταίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία.

Πηγή: Newmoney.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr