Handelsblatt: Το απόρρητο προσχέδιο της συμφωνίας Ελλάδας- δανειστών


Μέτρα και δεσμεύσεις από την Ελλάδα ότι θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν το 3,5% του ΑΕΠ ως το 2021 ή το 2022, περιλαμβάνει το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt.

Στο κείμενο των 53 σελίδων, με ημερομηνία 2 Μαΐου, επιβεβαιώνονται οι παρεμβάσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο, ενώ περιλαμβάνεται νέα επιβάρυνση για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες από το 2018, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους, αλλά και φορολόγηση επί του ακαθάριστου εισοδήματός τους χωρίς να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο στόχος των μέτρων λιτότητας είναι να διασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2021 ή το 2022. Ο στόχος αυτό ωστόσο είναι αμφιλεγόμενος. Κυρίως ο Β. Σόιμπλε επιμένει στη διατήρηση του στόχου για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα, μιας και αυτό θα μείωνε την ανάγκη για ελαφρύνσεις του χρέους, στις οποίες εμμένει το ΔΝΤ. Το ζήτημα των ελαφρύνσεων ωστόσο δεν είναι δημοφιλές στη Γερμανία σε περίοδο προεκλογικού αγώνα. (…)
Το εν λόγω κείμενο αναφέρει αναλυτικά το φάσμα των προαπαιτούμενων δράσεων, από το πώς θα εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ το 2018 έως και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μείωση αφορολόγητου και των συντάξεων τα επόμενα χρόνια.
Στο κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας, 53 σελίδων, παραμένουν οι δεσμεύσεις για εφαρμογή των περικοπών στο αφορολόγητο από το 2019 ενώ περιέχεται και ένας «αστερίσκος» για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% είτε έως το 2021 είτε έως το 2022).
Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι εάν οι στόχοι υπερκαλυφθούν τότε η κυβέρνηση μπορεί –σε συνεννόηση με τους θεσμούς- να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής αντίμετρων κοινωνικού χαρακτήρα ή μείωσης φορολογικού βάρους.
Το πακέτο μέτρων για το 2018​
Εξορθολογισμός των κοινωνικών παροχών και κατάργηση των φορολογικών δαπανών με βάση τις συστάσεις της αναθεώρησης της κοινωνικής πρόνοιας (259 εκατ. ευρώ, το 2018)
Εξορθολογισμό των δαπανών υγείας (259 εκατ. ευρώ), περίπου 125 εκατ. ευρώ από το claw back (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. το 2018)
Η φορολόγηση ενοικίασης ακινήτων για τουριστικούς λόγους (48 εκατ. ευρώ το 2018)
Ο εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (33 εκατ. ευρώ το 2018)
Εκλογίκευση επιδομάτων των στρατιωτικών, με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού επιδομάτων επικινδυνότητας και εξορθολογισμό επιδομάτων τοποθέτησης στο εξωτερικό (7 εκατ. ευρώ το 2018)
Προβλέπονται επίσης, μεταξύ άλλων:
– από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές.
– από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ.
-οι παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος (μείωση του αφορολόγητου) αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2019 αντί του 2020, αν το ΔΝΤ – σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής επικαιροποίησης του προγράμματος – θεωρήσουν ότι με βάση την αξιολόγησή τους για το επόμενο χρόνο μία εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να φτάσουν στο συμφωνημένο στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί χωρίς μέτρα που θα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.
-παράλληλα, αναφέρονται αναλυτικά και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν από το 2019.
Ο Β. Σόιμπλε ούτε που θέλει να ακούει για ελαφρύνσεις
Στη διάθεση της Handelsblatt βρίσκεται και έγγραφο του ESM, με δυνατότητες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – μεταξύ τους και επιμήκυνση αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050.
Το έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, με τίτλο: «Ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους: Δυνατότητες για κίνητρα»,περιλαμβάνει διάφορες δυνατότητες για ελάφρυνση του χρέους με ταυτόχρονη ωστόσο διασφάλιση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα. Το ζήτημα συζητήθηκε προφανώς από εκπροσώπους των θεσμών. Σε σχετικό ερώτημα πάντως εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απάντησε στην εφημερίδα ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει έγγραφα των θεσμών, προσθέτοντας ότι το Eurogroup δεν προετοιμάζει σχετική απόφαση.
«Στον μαραθώνιο, που διανύει, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην αφετηρία»
Μεταξύ άλλων στο έγγραφο του ΕΣΜ γίνεται λόγος για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050, καθώς και ο καθορισμός ενός πλαφόν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε τρία βήματα: κατ΄ αρχήν μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και τέλος μέχρι το 2050. Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα πετυχαίνει τους οικονομικούς στόχους. Και άλλες ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με παρόμοιες προϋποθέσεις, συνεχίζει η εφημερίδα.
Στο έγγραφο ωστόσο τονίζεται ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πως απαιτούνται μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις, διότι διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις χρηματαγορές. «Και ως γνωστόν», τονίζει η οικονομική εφημερίδα, «το Ταμείο έχει βαρύνουσα διαπραγματευτική θέση, μιας και το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα».
Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ αναφέρεται και στην συνάντηση του βαυαρού υπουργού Οικονομικών Μάρκους Σέντερ με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Αθήνα τη Δευτέρα. Το μήνυμα που μετέφερε ο βαυαρός υπουργός τον κ. Τσακαλώτο ήταν σαφές «Οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει και να εφαρμοστούν». Μετά τη συνάντηση, ο Μ. Σέντερ δήλωσε: «Η Ελλάδα διανύει ένα μαραθώνιο. Βρίσκεται ωστόσο λίγο μετά την αφετηρία και όχι λίγο πριν από τον τερματισμό».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr