Σήμερα το πρωί στο τρόλει για Ομόνοια.
ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ.
Σήμερα το πρωί στο τρόλει για Ομόνοια.
Το τρόλει γεμάτο και μπαίνει μια Σύρια με τρία παιδιά, το ένα μωρό στην αγκαλιά.
Στέκεται όρθια δίπλα μου και όταν ξεκινάει το τρόλει προσπαθεί να ισορροπήσει κρατώντας παράλληλα με δυσκολία το μωρό της αγκαλιά.
Είμαστε στο κενό αντίκρυ σε δύο καθίσματα που κάθονται δυο νεαροί γύρω στα 25 αλλοδαποί και αυτοί, που ενώ βλέπουν τη δυσκολία της μάνας αυτής, δεν μπαίνει καν στο νου τους να παραχωρήσουν μια θέση.
Η διπλανή μας κοπέλλα κάνει λίγο άκρη και της λέει να ακουμπήσει στην άκρη για να μην πέσει, φωνάζοντας παράλληλα αγανακτισμένη.....αφού δεν έχει κανείς φιλότιμο να σηκωθεί ακουμπήστε εδώ.
Κάπου εκεί ''ξύπνησα και εγώ'' και κοιτώντας και ακουμπώντας τον ώμο του ένος από τους δύο καθήμενους, αυτόν που ήταν ακριβώς μπροστά μου, του ζητάω να σηκωθεί προκειμένου να καθήσει η γυναίκα με το παιδί.
Χωρίς δεύτερη κουβέντα και ερωτηματικά, ο νεαρός σηκώθηκε χαμογελώντας μάλιστα και ζητώντας συγγνώμη, παραχωρώντας τη θέση του στη Σύρια Μάνα.
Εδώ τελείωσαν όλα και η αρχική νευρικότητα και σύγχιση μετατράπηκε εκατέρωθεν χαμόγελα συγκατάβασης και ικανοποίησης.
Οπως καταλαβαίνουμε όλοι, το θέμα μας εδώ δεν είναι προσωπικής εκτίμησης, ούτε πολιπολιτισμικό, ούτε ρατσιστικό, και ας εμπλέκονται πολλές εθνικότητες.
Είναι βαθιά κοινωνικό και ....επιμορφωτικό και δείχνει πως αν δεν αντιταχθούμε στο άδικο και δεν επιβάλλουμε το δίκαιο, τότε το άδικο θα επικρατεί και εμείς θα είμαστε απλοί παρατηρήτες που θα το δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα.
Σε όλα τα επίπεδα.
Γιατί αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από το ζώο, δεν είναι το ένστικτο της επιβίωσης που και στους δύο είναι ανεπτυγμένο, είναι η υπεράσπιση του δίκαιου και η αποτροπή του άδικου απέναντι σε αυτούς που το επιβάλλουν.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr