Τριπλό μνημονιακό «μαχαίρι» σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και ΕΚΑΣ. Να ενωθούμε και να εξεγερθούμε.


Τριπλές περικοπές μέχρι 300 ευρώ το μήνα στις αποδοχές εκατομμυρίων συνταξιούχων φέρνει μέχρι το 2019 η συμφωνία κυβέρνησης –δανειστών, λόγω του "τσεκουριού" σε κύριες, επικουρικές συντάξεις αλλά και το ΕΚΑΣ, χωρίς να υπολογίζουμε και την επιβάρυνση τους μέχρι 650 ευρώ το χρόνο από την μείωση του αφορολόγητου.

Οι περικοπές αυτές αντιστοιχούν σχεδόν σε δύο συντάξεις το χρόνο. Η κυβέρνηση, από 1-1-2019, δεν θα περικόψει μόνο 1,8 δισ. ευρώ (2019) σε ετήσια βάση από τις "προσωπικές διαφορές" κυρίως από τις "μεσαίες" και "υψηλές" συντάξεις, αλλά και 500 εκατ. ευρώ ετησίως από το ΕΚΑΣ, που παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μειωμένες συντάξεις που θα λάβουν όσοι "βγήκαν" στη σύνταξη μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (12/5/2016).
Κατά συνέπεια, με βάση το 3ο μνημόνιο (το οποίο προβλέπει την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019) και το 4ο μνημόνιο, που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, θα υποστεί απώλειες στο εισόδημα του το μεγαλύτερο μέρος των 2.650.000 των συνταξιούχων και όχι μόνο ένας στους τρεις, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Υπουργός Εργασίας.
Αυτό θα συμβεί, γιατί πέραν των νέων σφαγιαστικών μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1-1- 2019 μέσω της μείωσης έως 18% στις "προσωπικές διαφορές" στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, που προβλέπει το προωθούμενο για ψήφιση στη Βουλή 4ο μνημόνιο, ισχύουν και όλες οι περικοπές, τις οποίες προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016), με σημαντικότερες εκείνες που αφορούν την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ για την περίοδο 2018 -2019.
Έτσι όχι μόνο οι συνταξιούχοι άνω των 600 – 700 ευρώ /μήνα και προπαντός εκείνοι άνω των 1000-1200 ευρώ/μήνα θα έχουν νέες βάρβαρες και ανθρωποκτόνες μειώσεις στις αποδοχές τους, όπως προκύπτει από τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για το ανομολόγητο 4ο μνημόνιο, αλλά και οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 456 – 664 ευρώ από την κατάργηση του ΕΚΑΣ την περίοδο 2018 – 2019.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι δεν υπάρχει καμία προστασία από αυτό το τριπλό «μνημονιακό τσεκούρι» των αναπηρικών συντάξεων, των συντάξεων χηρείας και των χαμηλοσυνταξιουχων. Αυτό σημαίνει ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου που λαμβάνει συνολικά 1.050 ευρώ (900 κύρια σύνταξη και 150 επικουρική) μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων εμφανίζει προσωπική διαφορά 180 ευρώ στην κύρια και 28,61 στην επικουρική.
Με την κατάργηση της προσωπικής διαφορά θα χάσει 162 ευρώ από την κύρια και 27 από την επικουρική. Σύνολο 182 ευρώ. Επομένως, η συνολική απώλεια ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο της επικουρικής του. Δηλαδή το μέτρο που θα ισχύσει από το 2019 έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που θα οδηγούσε σταδιακά στον μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων.
Το ίδιο συμβαίνει και στο επόμενο παράδειγμα: Συνταξιούχος που εισπράττει 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική (σύνολο 1.600) θα χάσει 252 ευρώ από την κύρια και έως 36 από την επικουρική. Επομένως, η συνολική απώλεια (288 ευρώ) ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο της επικουρικής του.
Επομένως, οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επαναπαυτούν ούτε να παγιδευτούν από τα αποπροσανατολιστικά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης περί αντίμετρων ή περί του ότι οι περικοπές αφορούν ένα μικρό μέρος των συνταξιούχων. Πρέπει να ενωθούν και να ξεσηκωθούν για την απόκρουση της νέας προωθούμενης από τους δανειστές και την κυβέρνηση νέας ασφαλιστικής κατεδάφισης και για την αντιμνημονιακή ανατροπή, που είναι πλέον προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση των ίδιων και των παιδιών τους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr