Κωδικοποιημένα στρατιωτικά “ανταλλακτικά κατά ΝΑΤΟ” πουλάει ο εκκαθαριστής της ΕΛΒΟ


Σκάνδαλο μπορεί να θεωρηθεί από πολλούς που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, η πώληση στρατιωτικών ανταλλακτικών από τον εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ, μέσω διακήρυξης, άρα μέσω διαγωνισμού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζη υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού είναι πολύ σοβαρή και κυρίως πολύ “λεπτή”, εγείροντας θέμα ακόμη και εθνικής ασφάλειας

Κωδικοποιημένα κατά ΝΑΤΟΣύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό που εκποιείται από τον εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ, την εταιρία ΕΡΝΣΤ&ΓΙΑΝΓΚ είναι “κωδικοποιημένο κατά ΝΑΤΟ”.
Τι σημαίνει αυτό:
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σάιτ του ΓΕΕΘΑ στο διπλανό έγγραφο (Κωδικοποιημένα κατά ΝΑΤΟ):
Κωδικοποίηση είναι η διαδικασία, η οποία εξετάζει ένα υλικό, το συγκρίνει µε άλλα όµοιά του και αποδίδει έναν µοναδικό κωδικό αριθµό(NATO Stock Number) στα υλικά εκείνα που έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ αναφέρει:
Το Σύστηµα Κωδικοποίησης ΝΑΤΟ (NCS) είναι ένα οµοιόµορφο και κοινό σύστηµα για την αναγνώριση, ταξινόµηση και απόδοση αριθµού ονοµαστικού σε υλικά που προµηθεύονται οι χώρες µέλη του ΝΑΤΟ. Είναι σχεδιασµένο να επιτυγχάνει τη µέγιστη αποτελεσµατικότητα στη λογιστική υποστήριξη και να διευκολύνει τη διαχείριση των δεδοµένων των υλικών.
Σε άλλο εγχειρίδιο του υπουργείου Άμυνας (gr71), αναφέρεται:
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΑΤΟ
1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το Σύστημα Κωδικοποίησης ΝΑΤΟ (NCS) είναι ένα ομοιόμορφο και κοινό σύστημα για την αναγνώριση, ταξινόμηση και απόδοση αριθμού ονομαστικού σε υλικά εφοδιασμού των χωρών χρηστών. Είναι σχεδιασμένο να πετυχαίνει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στη λογιστική υποστήριξη και να διευκολύνει τη διαχείριση των δεδομένων των υλικών. Το Σύστημα Κωδικοποίησης έχει γίνει αποδεκτό από όλες τις χώρες-μέλη καθώς και από τις συνεργαζόμενες μη ΝΑΤΟ χώρες για χρήση στην αναγνώριση των προμηθευόμενων υλικών.
Η κύρια τεκμηρίωση του Συστήματος, είναι η Συμμαχική Έκδοση Κωδικοποίησης Νο1 (ACodP-1), γνωστή και σαν Εγχειρίδιο Κωδικοποίησης του ΝΑΤΟ, το οποίο περιγράφει τη διαδικασία λειτουργίας του Συστήματος. Στη στρατιωτική εφαρμογή του το Σύστημα αυτό λειτουργεί μέσω δύο (2) Συμφωνιών Τυποποίησης του ΝΑΤΟ (STANAGs) – STANAG 3150 (Ομοιόμορφο Σύστημα Ταξινόμησης Υλικού) και STANAG 3151 (Ομοιόμορφο Σύστημα Αναγνώρισης Υλικού). Το Σύστημα αυτό, το οποίο είναι βασισμένο στο Ομοσπονδιακό Σύστημα Καταλογοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιείται επίσης από Πολιτικές Υπηρεσίες κάποιων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Διοικείται από την Ομάδα Εθνικών Διευθυντών Κωδικοποίησης (AC/135) και την ευθύνη εφαρμογής του στις χώρες που το χρησιμοποιούν έχουν τα Εθνικά Γραφεία Κωδικοποίησης (NCB).

Ευαίσθητο υλικό αξίας άνω των 24 εκατομμυρίων ευρώ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του σάιτ μας, τα ανταλλακτικά που εκποιούνται βάση της διακήρυξης και τιμώνται από τον εκκαθαριστή 5.000.000 ευρώ, είναι πολλαπλάσιας αξίας, που η αγοραστική τους αξία τιμάται άνω των 24.000.000 ευρώ. Αν τα πωλούσε μεμονωμένα κάποιος, θα έπιανε στην αγορά τουλάχιστον 24 εκατομμύρια ευρώ. Κι όμως αυτό το υλικό, πωλείται έναντι μόλις 5.000.000 ευρώ. Μιλάμε για υλικά που αν συνυπολογίσουμε τα ανταλλακτικά σε όλους τους χώρους και τις αποθήκες αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ, συν τα ανταλλακτικά μόνο στην αποθήκη ανταλλακτικών αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Στρατιωτικό “ευαίσθητο” υλικό

Τι υλικό είναι όμως αυτό που εκποιείται;
Βάση του ρεπορτάζ, το υλικό που βγάζει στο… σφυρί ο εκκαθαριστής, είναι ανταλλακτικά από στρατιωτικά οχήματα, σε ποσοστό 90%, όπως:
  • Τζιπ Mercedes
  • Στάγιερ
  • Άρματα “Λεωνίδας”
  • Hummer
  • και διάφορα άλλα ανταλλακτικά
Η πώληση “ευαίσθητου” στρατιωτικού υλικού από φορέα εκτός του αρμόδιου υπουργείου Εθνικής Άμυνας εγκυμονεί κινδύνους.
Κατά κύριο λόγο, το βασικό θέμα είναι ποιος θα αγοράσει το υλικό…
Εν καιρό κρίσης, γιατί να χαθούν εκατομμύρια ευρώ, όταν μπορεί αυτό που πωλείται να βγάλει πολλαπλάσιο κέρδος;
Όσον αφορά τα δύο οικόπεδα που πωλούνται, είναι πάνω στον δρόμο του Καλοχωρίου, κοντά στη Λαχαναγορά, ενώ τα 11 οχήματα που και αυτά βρίσκονται στη λίστα των “υπό πώληση” αντικειμένων της ΕΛΒΟ, μπορεί να είναι πενταετίας, αλλά το καθένα απ’ αυτά έχει τιμή αγοράς τουλάχιστον 130.000 ευρώ. Κι όμως, ο εκκαθαριστής αποφάσισε να πουλήσει και τα έντεκα, έναντι 850.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 77.200 ευρώ το καθένα, σχεδόν μισοτιμής!
Τα εν λόγω οχήματα, είναι μία συμπαραγωγή της ΕΛΒΟ με την εταιρία ΜΑΝ, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ εδώ και χρόνια, από τη στιγμή που καταγγέλθηκε η σύμβαση που είχε γίνει με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Πριν τρία με τέσσερα χρόνια, η ΕΛΒΟ είχε πάρει τη δουλειά, την εντολή εν προκειμένω για να τα κατασκευάσει, αλλά λόγω διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν, αν και τα οχήματα κατασκευάστηκαν, η σύμβαση δεν προχώρησε. Γι’ αυτό άλλωστε, τα οχήματα είναι δεξιοτίμονα.

Πιστοποιητικό τελικού χρήστη

Όλες οι αγοραπωλησίες της ΕΛΒΟ έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Όταν πωλείται κάτι, από ανταλλακτικό έως και κάτι άλλο, χρειάζεται να προσκομιστεί από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή το λεγόμενο “πιστοποιητικό τελικού χρήστη”.
Δεν διαβάσαμε κάτι τέτοιο να ζητάει ο εκκαθαριστής…
Δηλαδή, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράσει, αρκεί να έχει τα λεφτά;
Το θέμα είναι μείζον και πολύ σημαντικό την εθνική ασφάλεια της χώρας και εδώ χρειάζεται να επέμβει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τι κάνουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι προτίθενται να κάνουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, έπειτα από το συγκεκριμένο θέμα της πώλησης περιουσιακών στοιχείων από τον εκκαθαριστή.
Στο ρεπορτάζ μας αναφέρουμε πολλές φορές τον εκκαθαριστή, γιατί αυτός είναι ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει, όντας η εταιρία σε εκκαθάριση.
Επιπρόσθετα, αυτός είναι και ο φορέας που προχωράει στην εκποίηση της περιουσίας της ΕΛΒΟ, βάση και της διακήρυξης της 25ης Μαϊου, αλλά και βάση ελληνικής νομοθεσίας.
Ενημέρωσε ο εκκαθαριστής τους εργαζόμενους;
Ενημέρωσε τον οποιοδήποτε πριν προχωρήσει στην προκήρυξη;

Γιατί βιάζεται ο εκκαθαριστής;

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, στις 13 Ιουνίου 2017, δηλαδή σε δύο εβδομάδες, θα αποσφραγιστούν οι προσφορές. Δηλαδή, ο διαγωνισμός έχει ισχύ λίγων εβδομάδων, αν αναλογιστούμε ότι δημοσιεύτηκε στις 25 Μαϊου 2017.
Γιατί βιάζεται ο εκκαθαριστής;
Πηγή: newreport.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr