Ελπίζω να μην άργησες, αγαπητέ Μίκη.


Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

Διάβασα με μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση του Μίκη Θεοδωράκη. Το χάρηκα. Χωρίς αλλά.Χωρίς «ναι, αλλά τον δέχτηκες σπίτι σου», χωρίς «ναι, αλλά ήσουν στην πλατεία των αγανακτισμένων».

Στον Θεοδωράκη έχω να καταλογίσω πολλά. Πάρα πολλά. Μπορούσε να ενώσει αριστερούς και δεξιούς με μία συναυλία εθνικής συμφιλίωσης στη Μακρόνησο και, αντί γι’αυτό, επέλεξε την περιχαράκωσή του μέσα στα στενά πλαίσια της αριστεράς.
Ο ίδιος όμως άνθρωπος δέχτηκε να είναι υπουργός στη κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη το 1990.
Αμφίσημες ενέργειες. Αντικρουόμενες. Όπως οι ενέργειες όλων των μεγάλων. Γιατί ο Μίκης είναι Μεγάλος.
Και τώρα, στα 92 του χρόνια και με προβλήματα υγείας, συνεχίζει να είναι δημοκράτης. Αντιλαμβάνεται «πού το πάει» ο Τσίπρας και, με την «αβάντα» που του δίνουν τα χρόνια του στην αριστερά, τον κατακεραυνώνει.
Δεν έχει καμία σημασία αν τα ίδια λένε οι δεξιοί. Καμία σημασία.
Δεν έχει καμία σημασία αν τα λένε οι ξένοι, οι οποίοι αποκαλούν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ Κομμουνιστές.
Δεν έχει καμία σημασία αν αυτά είναι αυταπόδεικτα πλέον από τις ίδιες τις ενέργειές τους.
Το να το λέει ο Μίκης και να κατηγορεί τον Τσίπρα με τέτοια σφοδρότητα είναι αυτό που πραγματικά πονάει. Γιατί το λέει ο Μίκης.
Ο Μίκης που φυλακίστηκε γιατί ήταν στην αριστερά.
Ο Μίκης που ήταν στο ΕΑΜ στα Δεκεμβριανά. Που εξορίστηκε γιατί ήταν αριστερός. Που φυλακίστηκε γιατί ήταν αριστερός. Που ήταν αριστερός όταν ήταν δύσκολο να είσαι αριστερός. Που στήριξε τον Καραμανλή το 1974, και είπε «Καραμανλής ή Τανκς» (αν και η φράση δεν ειπώθηκε με αυτό ακριβώς το νόημα). Που έγινε βουλευτής της ΕΔΑ και του ΚΚΕ, αλλά μετά τη διάσπασή του κατέβηκε υποψήφιος με τη Ν.Δ.
Μετά τη διάσπασή του, η οποία προκλήθηκε όταν δεν εκλέχθηκε Γ.Γ. του ΚΚΕ ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης…
Γι’αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία η ανακοίνωση του Μίκη. Γιατί ο Μίκης είναι σπλάχνο της αριστεράς, χωρίς να είναι (πλέον) κομμουνιστής. Είναι σπλάχνο μίας αριστεράς η οποία ουσιαστικά είναι κομμάτι της φιλελεύθερης κοσμοαντίληψης. Της αριστεράς του Ηλία Ηλιού και του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Περιμένω, αγαπητέ Μίκη, όλα αυτά να τα πεις και στην κάμερα. Μπροστά στα φώτα. Γιατί η εικόνα αυτή θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όλων. Γιατί η εικόνα αυτή θα είναι το τέλος της αγιοποίησης του Τσίπρα και όσων αυτός πρεσβεύει. Γιατί η εικόνα αυτή θα είναι η τελική παρακαταθήκη σου.
Επειδή, αγαπητέ Μίκη, είσαι πλέον Μεγάλος, περιμένω αυτή την κίνηση από εσένα. Δεν θα ήθελα ως παρέμβασή σου στα πολιτικά πράγματα της χώρας να μείνει η εικόνα του Τσίπρα μέσα στο σπίτι σου.
Δεν σου πρέπει και δεν του αξίζει.

* Ο Ηλίας Ψυχογιός, έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και Τεχνολογίες Διαδικτύου στη Σκωτία. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρίες του τουρισμού και της πληροφορικής.


socialsecurity.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr