ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ! "ποινή 80 ημερών κοινωνικής εργασίας επέβαλλε σε 16χρόνους μαθητές που συμμετείχαν σε κατάληψη σε σχολείο του Ρεθύμνου"Μία πρωτοφανής υπόθεση για το Ρέθυμνο αναδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων που υποχρεώνει τρεις μαθητές της τρίτης τάξης του 1ου Γυμνασίου σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, επειδή καταγγέλθηκαν ότι πρωτοστάτησαν σε κατάληψη του σχολείου τους στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η υπόθεση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των καθηγητών και των γονέων.
 Τα παιδιά εμφανίστηκαν την περασμένη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου ανηλίκων, μετά την παραπομπή τους που ήρθε ως αποτέλεσμα της καταγγελίας που έκανε ο διευθυντής του σχολείου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου του 2016 μαθητές του γυμνασίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη και παρά τις εκκλήσεις του διευθυντή και των καθηγητών δεν τη σταμάτησαν ούτε την επόμενη μέρα. Τελικά, ο διευθυντής ενημέρωσε τους τρεις μαθητές που συμμετείχαν στην επιτροπή κατάληψης ότι θα καταγγείλει την κινητοποίησή τους και αποφάσισε την επόμενη μέρα, δηλαδή την Τρίτη, να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες κίνησαν τις νόμιμες διαδικασίες περί παρακώλυσης μαθήματος στη διάρκεια κατάληψης.

Τα παιδιά εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στην κατάληψη, δήλωσαν μετανιωμένα, όμως τελικά τους επιβλήθηκε η ποινή της κοινωνικής εργασίας ως αναμορφωτικό μέτρο, όπως προβλέπεται από το άρθρο 122 του ποινικού κώδικα.

Η εκπαιδευτική κοινότητα στην πλειοψηφία της δεν εγκρίνει τον τρόπο αυτό για την αντιμετώπιση καταλήψεων στα σχολεία, και χαρακτηρίζει την τιμωρία αντιπαιδαγωγική.

Επιπλέον, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων παραπέμφθηκαν οι γονείς των τριών μαθητών, οι οποίοι δικάστηκαν την ίδια ημέρα με τα παιδιά τους και κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Παρόμοιες τιμωρίες έχουν επιβληθεί και στο παρελθόν σε μαθητές – καταληψίες.

Σε μαθητές σε σχολείο της Λαμίας είχε επιβληθεί το 2013 ποινή φυλάκισης 20 ημερών με τριετή αναστολή ενώ σε άλλη περίπτωση στην Θεσσαλονίκη επιβλήθηκε σε πέντε μαθητές ποινή επίπληξης για κατάληψη που έγινε το 2015


Αγγελική Καλλέργη, goodnet.gr 

Επιλεγμένα για εσάς

by anemosanatropis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr