Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σπιτιών και λαϊκής περιουσίας


Άρθρο Δημήτρη Στρατούλη στην Κυριακάτικη Kontra news
Με το νομοσχέδιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που συμφώνησαν και προωθούν η κυβέρνηση και οι δανειστές, ουσιαστικά εξαφανίζονται οι συνταγματικά προβλεπόμενες εγγυήσεις δημοσιότητας κατά την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών. 
Ο οφειλέτης θα χάνει την περιουσία του με ένα κλικ στο πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει άμεσα με την παρουσία του, με πιο τρόπο έγινε η διαδικασία, εάν βρέθηκε πλειοδότης υπερθεματιστής κ.λπ.

Στόχος του ανθρωποκτόνου αυτού μνημονιακού κυβερνητικού νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπίσει το νικηφόρο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, που έχει απλωθεί σε κάθε Ειρηνοδικείο της χώρας και έχει οδηγήσει στο άμεσο αποτέλεσμα, να μην πραγματοποιηθεί εδώ και πολλούς μήνες κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή λαϊκής περιουσίας. 
Ταυτόχρονα εξαπολύεται μια επίθεση κατασυκοφάντησης του κινήματος κατά των πλειστηριασμών από τα διάφορα κυβερνητικά και καθεστωτικά παπαγαλάκια στα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τα διάφορα «κοράκια», που περιμένουν να κερδοσκοπήσουν από την αγωνία, τη δυστυχία, και την απόγνωση φτωχοποιημένων λαϊκών νοικοκυριών και καταστραμμένων μικρομεσαίων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Η Κυβέρνηση, οι δανειστές και τα «κοράκια» δεν θα μπορέσουν, όμως, να πετύχουν τους στόχους τους. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών θα ενισχυθεί, θα διευρυνθεί και από άλλους ενεργούς πολίτες και αγωνιστικές συλλογικότητες και θα το βρίσκουν μπροστά τους – ακόμα και στην πόρτα κάθε σπιτιού που θα βγαίνει σε πλειστηριασμό - σε κάθε προσπάθεια αλλαγής της νομοθεσίας προς το χειρότερο και αρπαγής των σπιτιών και της λαϊκής περιουσίας, από το μνημονιακό κράτος, την κυβέρνηση, τη Βουλή, τις τράπεζες, τα δικαστήρια, τα συμβολαιογραφεία.
Το δυναμικό, πολύχρωμο και μαζικό κίνημα κατά των πλειστηριασμών, που έχει γιγαντωθεί σε όλη τη χώρα, είναι η απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει η ενωτική κινητοποίηση, η κοινωνική αλληλεγγύη και η συλλογική δράση ενάντια στις προσπάθειες παθητικοποίησης και πλήρους υποταγής, που οι δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού μνημονιακού κατεστημένου επιχειρούν να επιβάλλουν στα λαϊκά στρώματα της χώρας μας.
Οι φτωχοποιημένες λαϊκές οικογένειες δεν πρέπει να αισθάνονται απελπισία, φόβο και ντροπή. Δεν ευθύνονται αυτές, που πήραν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια σε άλλες εποχές, που είχαν εργασία την οποία σήμερα δεν έχουν, ή οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν τους είχαν πετσοκόψει τους μισθούς και τις συντάξεις. Ούτε φταίνε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικροεπιχειρηματίες, που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια, σε άλλες εποχές που είχαν καλλίτερα εισοδήματα. 
Ευθύνεται η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών με τις πωλήσεις επισφαλών προϊόντων, τα κρυφά έξοδα, οι τεράστιες ψαλίδες μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, κυρίως, όμως, η πολιτική των μνημονίων της λιτότητας, που αφαίρεσε από όλους αυτούς τους δανειολήπτες ή οφειλέτες κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους στις τράπεζες και στο κράτος. Το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» το 2008 ανερχόταν μόλις στο 5% του συνόλου τους (11,9 δις ευρώ), ενώ σήμερα ανέρχονται σε 110 δις ευρώ (με άλλα 110 δις να οφείλονται σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία).

Κυβέρνηση και δανειστές πανικόβλητοι από το μεγάλο κίνημα αποτροπής των πλειστηριασμών ετοιμάζονται, λοιπόν, να νομοθετήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. To κίνημα, όμως, όπως σταμάτησε μέχρι τώρα τους πλειστηριασμούς, στα ειρηνοδικεία θα βρει τρόπο να σταματήσει και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να υπάρξει αρπαγή πρώτης κατοικίας και λαϊκής περιουσίας από τους τραπεζίτες και το μνημονιακό κράτος.
Δημήτρης Στρατούλης
Μέλος της ΠΓ της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Πρώην Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr