Και απελευθέρωση απολύσεων φέρνει η «Συμφωνία της Μάλτας»


Μπορεί η κυβέρνηση να αισθάνεται «δικαιωμένη» και «ευτυχισμένη», με τη νέα συμφωνία – λαιμητόμο για λαό και εργαζομένους στην οποία κατέληξε με τους δανειστές, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι άλλη και ουδεμία σχέση έχει με το νέο «παράλληλο πρόγραμμά» της, δηλαδή τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία εξήγγειλε.

Καταπατώντας οποιαδήποτε μέχρι πρότινος «κόκκινη γραμμή» της και αφού καθυστέρησε –όπως αποδείχθηκε – χωρίς λόγο (δηλ. χωρίς να πετύχει κάτι σημαντικό από εκείνα που «πάλευε»), η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο μιας καταρχάς «συμφωνίας» με τους δανειστές η οποία προβλέπει ότι:
  • Οι μισοί συνταξιούχοι θα χάσουν έως και 2 συντάξεις από το 2019 (σ.σ.: η μία σύνταξη θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου και η άλλη από τη νέα περικοπή στις συντάξεις)
  • Οι εργαζόμενοι στις μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν –υπό προϋποθέσεις- να απολυθούν χωρίς το υπουργείο Εργασίας να μπορεί να θέσει οποιοδήποτε βέτο.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέτυχε να μην αυξηθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των ομαδικών απολύσεων στις επιχειρήσεις με πάνω από 150 άτομα μόνιμο προσωπικό (από το 5% στο 10%) δεν μπορεί να αντισταθμίσει το γεγονός ότι δεν θα μπορεί πλέον το υπουργείο Εργασίας να μπλοκάρει μία ομαδική απόλυση, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.
Εξάλλου, η κυβέρνηση αποδέχτηκε να μην επανέλθει η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης πριν από το πέρας του προγράμματος προσαρμογής (δηλ. πριν από τα τέλη του 2018). Έτσι, θα συνεχίσουν να μην υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων, ενώ θα οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις θα μπορούν –ακόμα και αν προβλέπουν δυσμενέστερους όρους για τους εργαζομένους – να υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, εφόσον φυσικά οι τελευταίες έχουν συνυπογραφεί από τα κλαδικά εργατικά σωματεία.
Η κατάργηση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις, σε συνδυασμό με το ότι θα συνεχίσουν να μπορούν να αποκλίνουν προς τα κάτω οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις από τις κλαδικές συμβάσεις, θα διαμορφώσουν μία νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Και αυτό, την ίδια στιγμή που οι αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό της οικονομίας συνεχίζουν ασταμάτητα να πέφτουν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr