Όταν οι κρατούμενοι ξεσκεπάζουν εγγράφως το υπουργείο Δικαιοσύνης

Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης

Επίμονος υπερασπιστής του νόμου αποφυλάκισης «ό,τι να ναι» παρουσιάστηκε χτες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ Παρασκευόπουλος, ξιφουλκώντας υπέρ των ποιοτικών φυλακών, την ώρα που Επιτροπή Κρατουμένων της φυλακής Διαβατών καταγγέλλει εγγράφως σημεία και τέρατα για εμπόριο ναρκωτικών, κινητών, άνετη πρόσβαση σε ψυχοφάρμακα και λαθροχειρίες σε προμήθειες υλικών! Όταν παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει από τον Κορυδαλλό μέχρι την Κέρκυρα!

Η Επιτροπή από τις φυλακές καταγγέλλει εγγράφως οτι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που κατονομάζονται με τα αρχικά τους, ασκούν εμπόριο ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων και περιγράφουν συνθήκες παράνομων συναλλαγών με τις προμήθειες, αλλά και οργανωμένη «συγκάλυψη» από παράγοντες του υπουργείο Δικαιοσύνης! Γράφουν μεταξύ άλλων σε υπόμνημα- καταγγελία τους:
«Η αλήθεια είναι ότι ουσίες έρχονται στη φυλακή τόσο παράνομα (ναρκωτικά) όσο και παράτυπα (ψυχοφάρμακα). Τα ναρκωτικά, από την έρευνα των επισκεπτηρίων, τα οποία επάνδρωναν μόνιμα 2 υπάλληλοι, ο ένας εκ των οποίων είναι αυτός που απομακρύνθηκε. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι γνωρίζουν ότι οι υπάλληλοι αυτοί ήταν προσωπική επιλογή του Αρχιφύλακα. Αφετέρου δε, ψυχοφάρμακα χορηγούνται αφειδώς από τη φυλακή μέσω του ψυχιάτρου. Ένα ραντεβού μαζί του, όπου θα του δηλώσεις ότι «βλέπεις θορύβους και ακούς φωνές», είναι αρκετό για να σε γεμίσει υπνωτικά και ψυχοφάρμακα…
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Η επιθυμία μας είναι με την παρούσα να προβάλλουμε τη δομή της Διοίκησης της φυλακής, η οποία έχει διαμορφωθεί ως μία καλοστημένη επιχείρηση με μοναδικό γνώμονα το ασύδοτο κέρδος και την εκμετάλλευση της δυστυχίας των κρατουμένων της.
Ένα γωνιακό μαγαζί που μέσα από μια σειρά παράνομων δραστηριοτήτων είναι σίγουρο πως θα εξασφαλίσει οικονομικά τις 5 οικογένειες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Διοίκησής της : τον Διευθυντή, τον Διαχειριστή και τον αδερφό του, τον Βοηθό Διαχειριστή και ως κορυφή της πυραμίδας τον Αρχιφύλακα.
Καταρχάς, και πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, αξίζει να σημειωθεί ότι στην οικογένεια του Διαχειριστή «μπαίνουν» 3 μισθοί : ο δικός του, του αδερφού του και της συζύγου του, ενώ στην οικογένεια του Αρχιφύλακα 2 μισθοί : ο δικός του και της συζύγου του.
Σημαντική πηγή εσόδων αποτελεί η λαθραία εισαγωγή στη φυλακή κινητών τηλεφώνων. Υπεύθυνος για την εισαγωγή τους είναι ο αδερφός του Διαχειριστή, ο οποίος κλείνει τις συμφωνίες για τις συσκευές αποκλειστικά με τους Ρωσόφωνους κρατουμένους. Η τιμή που τους χρεώνει ανέρχεται στα 500 € ανά συσκευή.
Η ίδια συσκευή, μέχρι να φτάσει στους μη Ρώσους κρατουμένους, φτάνει να πωλείται στην τιμή ακόμη και των 1.500 €. Και ενώ ο Χ είναι υπεύθυνος για την εισαγωγή των κινητών και το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Ρώσους, υπεύθυνος για την παράδοσή τους στους τελικούς αποδέκτες είναι ο Αρχικαθαριστής (Π.Κ.), μιας και είναι ο μοναδικός κρατούμενος που έχει την άδεια από τον Αρχιφύλακα να κινείται ελεύθερα σε όλες τις πτέρυγες της φυλακής.
Εξαίρεση φυσικά αποτελεί η περίπτωση, όπου εξυπηρετώντας τα δικά του συμφέροντα, ερευνά τους σωστούς θαλάμους, βρίσκει τα κινητά και φορτώνει τους ανεπιθύμητους σε αυτόν κρατουμένους με πειθαρχικά και πειθαρχικές μεταγωγές.
Ενώ φαινομενικά η επιλογή των προμηθευτών γίνεται σε ένα περιβάλλον διαφάνειας, είναι άξιο απορίας πώς οι προμηθευτές παραμένουν μονίμως οι ίδιοι. Στην καλύτερη περίπτωση, εναλλάσσονται ανά 6μηνο μεταξύ τους​. Όλα, όμως, τα παραπάνω είναι ψίχουλα ως απολαβές σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στο χώρο των προμηθειών της φυλακής.
Καταρχάς, και ενώ φαινομενικά η επιλογή των προμηθευτών γίνεται σε ένα περιβάλλον διαφάνειας, είναι άξιο απορίας πώς οι προμηθευτές παραμένουν μονίμως οι ίδιοι. Στην καλύτερη περίπτωση, εναλλάσσονται ανά 6μηνο μεταξύ τους. Η απάντηση στην παραπάνω «απορία» είναι προφανής : Όπως σχεδόν παντού στον τομέα των κρατικών προμηθειών, έτσι και εδώ έχουμε τη σύσταση «καρτέλ», όπου οι ίδιοι και οι ίδιοι καταθέτουν προσφορές. Τα εμπορεύματα στη φυλακή εισέρχονται και ζυγίζονται από την είσοδο των μαγειρείων. Και σ’ αυτό το σημείο, την παραλαβή και τη ζύγιση αναλαμβάνουν 2 μόνιμοι υπάλληλοι.
Αναρωτιόμαστε … δεν θα έπρεπε να εναλλάσσονται οι υπάλληλοι αυτοί σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο, αν μη τι άλλο και για λόγους προληπτικούς; Τα συμπεράσματα δικά σας.»
Για τις προμήθειες οι κρατούμενοι λένε ότι χρησιμοποιούνται οι παρακάτω τρόποι για κέρδος:

«1. Με τη μορφή εκπτώσεων ή δώρων στα τιμολόγια, τα οποία ποτέ δεν περνάνε στα βιβλία της φυλακής.
2. Με το πείραγμα της ζυγαριάς, η οποία ζυγίζει τα εισερχόμενα εμπορεύματα.
3. Με τις κλασικές υπερτιμολογήσεις, όπου φυσικά η διαφορά δίνεται σε μετρητά.»

«Και όλα αυτά σε μία φυλακή, η οποία ευαγγελίζεται την ισότητα των κρατουμένων, καθώς και την πιστή τήρηση του σωφρονιστικού κώδικα. Η απόλυτη υποκρισία! Εμείς, λοιπόν, τέτοια ισότητα δεν τη θέλουμε!
Ζητάμε και δικαιούμαστε μία φυλακή αναλογική και ανταποδοτική, όπου ο κάθε κρατούμενος θα αξιολογείται ατομικά, ανάλογα με τη συμπεριφορά του και την προσφορά του. Μία φυλακή, όπου θα παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της τροφής, καθώς και η δυνατότητα επικοινωνίας με τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας. Μία φυλακή αξιοκρατική, η οποία λειτουργώντας σε άλλες υγιείς βάσεις, θα είναι σε θέση να μειώσει δραστικά τα λειτουργικά της έξοδα, αν όχι να καταστεί μία αυτοσυντήρητη μονάδα.
Επιτροπή κρατουμένων»
Την ώρα που αυτά καταγγέλλονται στις φυλακές, ο ακαδημαϊκός πρώην υπουργός υπερασπίζεται έναν νόμο, που ψηφίστηκε όχι για να κάνει καλύτερες τις φυλακές, αλλά απλώς για να τις αποσυμφορήσει! Λες και δεν υπάρχει η λύση νέων φυλακών και το νοικοκύρεμα των παλιών. Αλλά, ποιος θα τολμήσει να τα βάλει με τα κυκλώματα των φυλακών; Η τυφλή αποφυλάκιση είναι πιο βολική για τους ευθυνόφοβους!
Και η τελευταία παράγραφος της Επιτροπής Κρατουμένων είναι μάλλον ένα μάθημα παρά μια απολογία. Επειδή οι φυλακισμένοι δε ζητάνε να αποφυλακιστούν, αλλά να είναι φυλακισμένοι με μια ευκαιρία να εξημερωθούν. Γιατί, αν και εγκληματίες, μερικοί από αυτούς είναι πιο αξιοπρεπείς από πολλούς «καθωσπρέπει» που κυκλοφορούν γύρω μας κι από πολλούς απ αυτούς που μας εξουσιάζουν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.


Powered By BloggerTips.gr